Φάρσαλα: η περιοχή των «ιερών» σκανδάλων

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Ιουλίου 2012, 17:36

Ως η πόλη των… «ιερών» σκανδάλων έχει χαρακτηριστεί πανελλαδικά από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα Φάρσαλα και μάλλον όχι άδικα αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί τρεις διαφορετικές περιπτώσεις όπου ρασοφόροι εμπλέκονται σε αξιόποινα αδικήματα.

Κι όταν μία σύμπτωση επαναλαμβάνεται, σίγουρα παύει να είναι σύμπτωση ειδικά σε μία τόσο μικρή και «κλειστή» κοινωνία όπως των Φαρσάλων.

Ας δούμε όμως το χρονικό των τριών υποθέσεων που έμελλε να κάνουν το γύρο της Ελλάδας ειδησεογραφικά.

Η «ΙΕΡΗ» ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στα τέλη του Μαΐου του 2011 όταν δύο Ιερείς από την περιοχή κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας.

Οι δυο ιερωμένοι, ένας τσιγγάνος και ένα αλλοδαπός συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Λάρισας, κατόπιν εκτεταμένης έρευνας, κατηγορούμενοι για εκβίαση και τοκογλυφία.

Από τους δύο συλληφθέντες ιερωμένους (35 και 49 ετών), ο ένας ήταν παπάς σε εκκλησία των Φαρσάλων, ενώ ο άλλος σε εκκλησία χωριού της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετική ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η υπόθεση έφθασε στην αστυνομία, μετά από καταγγελία, ενός άλλου ιερέα, 51 ετών, ο οποίος, επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα είχε δανειστεί από τον 28χρονο αλλοδαπό, το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, δίδοντάς του συναλλαγματικές αξίας 37.000 ευρώ. Μετά το δανεισμό του ο ιερέας άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής του και κατά της οικογένειάς του, σε περίπτωση μη εξόφλησης του ανωτέρω ποσού, από τον 28χρονο τσιγγάνο, συνεργάτη του αλλοδαπού. Τότε κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας σε συνεννόηση με τον παθόντα, σχεδιάστηκε συνάντηση κατά την οποία οι δύο προαναφερόμενοι δράστες, αφού παρέλαβαν το χρηματικό ποσό σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν για εκβίαση και τοκογλυφία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δράστες ενεργούσαν για λογαριασμό των δύο ιερέων, με τον έναν εκ των οποίων συναντήθηκαν για να του παραδώσουν το ποσό. Οι ιερείς συνελήφθησαν, επίσης βαρυνόμενοι με τις ίδιες κατηγορίες.

ΟΙ «ΙΕΡΕΣ» ΔΩΡΕΕΣ

Η δεύτερη υπόθεση που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε υπόθεση φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκονταν και ιερείς. Όπως αποκαλύφθηκε, πάνω από 45 άτομα φέρονται αναμεμειγμένα σε κύκλωμα που παρείχε βεβαιώσεις για εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Η φοροδιαφυγή από τις δωρεές-μαϊμού εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πολύ νωρίτερα, όταν -μετά από καταγγελίες- οι έλεγχοι των οικονομικών αρχών έφεραν στο φως εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια των Φαρσάλων, με σκοπό να έχουν φοροαπαλλαγές. Δύο ιερείς τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα στη Βουλή ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, είχαν βρεθεί πλαστές βεβαιώσεις δωρεών στους ιερούς ναούς Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Σοφίας, όλοι στην επαρχία Φαρσάλων.

Η «ΙΕΡΗ» ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το τελευταίο συμβάν που τάραξε και πάλι την κοινωνία των Φαρσάλων αφορούσε δύο ιερείς, ο ένας μάλιστα αξιωματούχος στην ιεραρχία, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, για υπόθεση που αφορά παραποίηση μισθολογικών καταστάσεων ενώ το ποσό τις υπεξαίρεσης κατά τις αστυνομικές αρχές αγγίζει τις 690.000.

Οι δύο ιερείς με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκαν.

newsroom onlarissa.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ