«Οργιάζει» η διάθεση λευκού τυριού ως φέτα

Δημοσιεύθηκε στις: 14 Ιουλίου 2012, 16:26

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ από την ερχόμενη κιόλας Δευτέρα προανήγγειλε το πρωί του Σαββάτου από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ο Λαρισαίος υπουργός άκουσε για αρκετή ώρα και κατέγραψε ο ίδιος όλα όσα τους απασχολούν.

Πρώτο στην ατζέντα το θέμα της ρευστότητας των κτηνοτρόφων οι οποίοι βιώνουν μία ιδιότυπη «ασφυξία» λόγω της μη καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης. «Υπάρχει πολύ έντονο πρόβλημα ρευστότητας αυτή την ώρα. Οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να βρουν τις ζωοτροφές τους σε τιμές προσιτές. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί λύση στο ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι να προμηθέων έγκαιρα και σε προσιτές τιμές τις ζωοτροφές» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Παλάσκας συμπληρώνοντας με νόημα πως η κατάσταση είναι τέτοια στον κλάδο που «καθημερινά φεύγουν από το επάγγελμα κτηνοτρόφοι και σφάζονται ζώα που είναι για παραγωγή».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρακόπουλος παραδέχθηκε το «πολύ έντονο πρόβλημα ρευστότητας» εκφράζοντας την πίστη «πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί λύση στο ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι να προμηθέων έγκαιρα και σε προσιτές τιμές τις ζωοτροφές».

«ΔΥΣΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΑ»

Σε ότι αφορά τη φέτα ο υπουργός σημείωσε πως «πληθαίνουν οι καταγγελίες για διακίνηση λευκού τυριού ως φέτα σε χώρους εστίασης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, προανήγγειλε πως τη Δευτέρα θα ζητήσει από τον ΕΦΕΤ «να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους εστίασης διότι η φέτα είναι ένα προϊόν που έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε».

Το ίδιο είχε νωρίτερα ζητήσει στις δηλώσεις του και ο κ. Παλάσκας λέγοντας μάλιστα πως «είναι ντροπή να σερβίρεται στα κέντρα μαζικής εστίασης και στις παραλίες λευκό τυρί αντί για φέτα».

Στον κ. Χαρακόπουλο τέθηκε τέλος και το θέμα των χαμηλών τιμών διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων ζητώντας την παρέμβασή του.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας και Πιερίας «ΘΕΣγαλα» ζητήθηκε η συμβολή του για την συνέχιση του Προγράμματος Διατήρησης Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία και τον εμβολιασμό των βοοειδών με το εμβόλιο RB 51 για τα μέλη του συνεταιρισμού.

Στη συνάντησή του με μέλη της επιτροπής της διαπραγματευτικής ομάδας συμπύρηνου  ροδάκινου (Δ.Ο.ΣΥ.ΡΟ) και κατόπιν αιτήματος της τελευταίας, δεσμεύτηκε για τη σύγκλιση τριμερούς σύσκεψης με πρωτοβουλία του Υπουργείου, με θέματα τους κανόνες διακίνησης και εμπορίας του συμπύρηνου ροδάκινου με τελικό στόχο όχι μόνο την διατήρηση άλλα και την ενίσχυση μιας καλλιέργειας με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ερευνητών ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, οι οποίοι του διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την ένταξη του ιδρύματος στον υπό σύσταση Οργανισμό ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Newsroom onlarissa.gr / φωτο: onlarissa.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ