Μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημοσιεύθηκε στις: 14 Ιουλίου 2012, 13:50

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Αν και το αγροτικό εισόδημα ακόμα μια χρονιά  μειώθηκε κατά 5,6% το 2011, ωστόσο  οι παραγωγοί έχουν καταβάλει κανονικά την εισφορά δακοκτονίας μέσω των ελαιοτριβείων. Όμως η καταπολέμηση ουσιαστικά του δάκου δεν έχει  ξεκινήσει ή όπου ξεκίνησε είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις σε προσωπικό (πάνω από 60%) και μέσα , που οδηγείται σε αποτυχία και οι αγρότες θα υποστούν τις σχετικές συνέπειες, αν και δεν ευθύνονται.      Συγκεκριμένα:

Στο νομό Λακωνίας μέχρι 12/7/2012 δεν είχε προσληφθεί το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό για την εφαρμογή του προγράμματος (παγιδοθέτες, αποθηκάριοι κ.λ.π.), δεν είχαν τοποθετηθεί παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου, δεν είχαν προσληφθεί οι απαραίτητοι τομεάρχες (γεωπόνοι) που αν και χρειάζονται τουλάχιστον 20, λόγω λιτότητας φέτος θα είναι μόνο 4, ενώ τα αποθέματα εντομοκτόνων που υπάρχουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Λακωνίας είναι ανεπαρκή (μόνο για μία δόση).

Όλα αυτά έπρεπε να λειτουργούν από τις αρχές Ιούνη για 57 τοπικές κοινότητες με 400.000 στρ. περίπου, δεδομένου ότι ο δολωματικός ψεκασμός στη δακοκτονία είναι προληπτικού και όχι θεραπευτικού χαρακτήρα και η μη έγκαιρη εφαρμογή του πρώτου ψεκασμού είναι καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος.   Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους Νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδας κ.λ.π.

Στο νομό Λάρισας λόγω καθυστέρησης καταπολέμησης του δάκου, αφού δεν έχουν  γίνει προσλήψεις για συγκρότηση συνεργείων κ.λ.π.  η περιφέρεια χορηγεί  δωρεάν εντομοκτόνο για να γίνουν οι ψεκασμοί από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές.  Πράγμα επικίνδυνο, αφού χρειάζονται γνώσεις, ειδικά μέτρα προστασίας, συντονισμός ανά περιοχή και ειδικές συνθήκες (θερμοκρασία, κ.ά) για την πραγματοποίηση των ψεκασμών.

Δεδομένης  της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ, που έχει επιπτώσεις και  στον ελαιοκομικό τομέα  και τους ελαιοπαραγωγούς, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του λαδιού, που είναι οι μισές σε σχέση με το 2002 (-47,8%) προκειμένου να το αγοράζουν φτηνά οι πολυεθνικές , αλλά  και το κόστος παραγωγής που  αυξάνει , θα είναι ένα ακόμη πλήγμα η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου, στην ποιότητα, ποσότητα και εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός  τι μέτρα θα πάρει για να καλύψει άμεσα και γρήγορα  τα κενά και τις ελλείψεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, αλλά και συνολικά για την ενίσχυση της ελαιοκομίας και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ