Από την τρόικα θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση

Δημοσιεύθηκε στις: 14 Ιουλίου 2012, 21:34

Είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες και οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο ανώτατος policymaker δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει πως τα ρευστά της διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ σημερινό δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα να καθυστερήσει την πληρωμή ομολόγου τον Αύγουστο.

Επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, το Bloomberg ανέφερε πως η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε πώληση επιπλέον τρίμηνων εντόκων ή να αναζητήσει ενδιάμεση πίστωση.
Ωστόσο, πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα μέχρις ότου υπάρξει εξέταση των οικονομικών της χώρας από την τρόικα, η οποία αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.

«Είναι πρώιμο να το συζητάμε αυτό προτού η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της εύρεσης γεγονότων», σημείωσε η πηγή.

Άλλη πηγή της ΕΕ, απηχώντας την ίδια θέση, δήλωσε πως ενώ θα βρεθεί λύση για να διασφαλιστεί ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δεν θα ξεμείνει από ρευστό, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, σ’ αυτό το στάδιο.

Ο Jean-Claude Juncker, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές και την Ελλάδα, λέγοντας –την προηγούμενη εβδομάδα- ότι «τον Αύγουστο θα βρούμε λύση. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πρόσθεσε όμως ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και πάλι όταν θα είναι διαθέσιμα τα τελευταία ευρήματα της τρόικα».

euro2day

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ