ΛΑΡΙΣΑ

Παραλίγο … τροχαίο σε πεζόδρομο της Λάρισας!

Άλλο ένα κρούσμα χθες στην Παπαναστασίου

Αφορμή ήταν ένα ακόμη συμβάν χθες το πρωί, όπως το μετέφεραν στην «Ε» στον «πεζόδρομο» της οδού Παπαναστασίου, από το ύψος της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το αρχαίο θέατρο.

Ένα αυτοκίνητο, που περνούσε «ξυστά» από τις εισόδους καταστημάτων, παραλίγο να τραυματίσει πελάτισσα καταστήματος, όταν εκείνη βγήκε αμέριμνη στον πεζόδρομο.

Έρχεται να προστεθεί η περίπτωση και στα καθημερινά, σχεδόν, παράπονα που φτάνουν στην «Ε» για τη συχνή κυκλοφορία αυτοκινήτων και δικύκλων στους πεζόδρομους της Λάρισας.

Η περίπτωση της οδού Παπαναστασίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αιματηρό τροχαίο, όπως επισημαίνει ο καταστηματάρχης κ. Κ. Δίδυμος, ο οποίος εκφράζοντας και άλλους συναδέλφους του, διεκτραγωδεί την κατάσταση στον συγκεκριμένο πεζόδρομο, που είναι χρόνια.

Η κίνηση αυτοκινήτων είναι μεγάλη, αναφέρει και μάλιστα αναπτύσσονται ταχύτητες, μόλις δέκα εκατοστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Ένας πελάτης να βγει από κατάστημα χωρίς να προσέξει, μπορεί να βρεθεί στις ρόδες αυτοκινήτων. Ούτε σαν σκέψη, τι θα γίνει, αν συμβεί παιδιά, που αμέριμνα θα βγουν από κατάστημα, στον θεωρητικά πεζόδρομο, την ώρα που η μητέρα τους ψωνίζει.

Η κίνηση είναι συχνή λόγω και του ξενοδοχείου που υπάρχει στον πεζόδρομο και η κατάσταση επιβαρύνεται από σταθμευμένα επί του πεζόδρομου αυτοκίνητα. Μια πρόταση είναι να τοποθετηθούν μπάρες, που να λειτουργούν συγκριμένες ώρες ή να υπάρξει συνεχής αστυνόμευση, πράγμα πολύ δύσκολο.

Ίσως και η τοποθέτηση πινακίδων, που να ενημερώνουν και προειδοποιούν τους οδηγούς για τους κινδύνους που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. Αλλά κυρίως έγκειται στην ευχέρεια των διερχόμενων οδηγών, οι οποίοι με τη βοήθεια των προειδοποιητικών πινακίδων, μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά και να κινούνται πολύ σιγά και με ιδιαίτερη προσοχή.

Ίδιοι κίνδυνοι παραμονεύουν, έστω και με μικρότερη συχνότητα, στους περισσότερους κεντρικούς πεζόδρομους της Λάρισας. Αυτή την εποχή το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όχι γιατί αυξήθηκε ξαφνικά η κίνηση αυτοκινήτων στους πεζόδρομους, αλλά επειδή αυξήθηκε η κίνηση των πεζών και των δικύκλων.

Παρότι μήνας διακοπών, στην πόλη βρίσκεται ακόμα πολύς κόσμος, που κυκλοφορεί στους πεζόδρομους. Οπότε κάθε εμφάνιση αυτοκινήτου και μηχανοκίνητου προκαλεί πρόβλημα. Καθ΄ υπέρβαση και στην περίπτωση αυτή, ίσως οι επιπλέον πινακίδες, που να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι δημιουργούν κινδύνους για τους πεζούς, να άμβλυνε την κατάσταση.

Η όποια αστυνόμευση, πάντα είναι ευκαιριακή και δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές. Οπότε, οι προειδοποιήσεις, μπορεί να βοηθήσουν και να «ξυπνούν» τον οδηγό.

(Εφημερίδα «Ελευθερία», Βαγγέλης Ρηγόπουλος) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις