ΚΟΣΜΟΣ

Φρουτόμυγες μαθαίνουν να μετρούν!

Η εξελεγκτική γενετική μεγαλουργεί …

Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στον τίτλο: Mία ομάδα γενετιστών ανήγγειλε ότι κατάφερε να εκθρέψει επιτυχώς κοινές φρουτόμυγες, οι οποίες διαθέτουν μία ιδιαίτερη δεξιότητα: Mπορούν να μετρούν!

Αφού πρώτα εξέθεσαν τα έντομα, κατ’ επανάληψη και σε βάθος χρόνου, σε ένα συγκεκριμένο υπόδειγμα ερεθισμάτων σχεδιασμένο να αναπτύξει την αριθμητική τους ικανότητα, οι γενετιστές επιστήμονες τελικά κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία γενιά φρουτόμυγων που μπορούσαν πράγματι να μετρούν.

Για την επίτευξη και απόδειξη του πειράματος, χρειάστηκαν σχεδόν σαράντα προσπάθειες προτού τελικώς γίνει πραγματικότητα η συγκεκριμένη εξέλιξη του είδους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε επίσημο συνέδριο εξελικτικής βιολογίας στον Καναδά, δίνουν στην επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τους αριθμούς και τα σύνολα, καθώς επίσης και τις γενετικές ανωμαλίες που κρύβονται πίσω από τη δυσαριθμησία, μία μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να μετρά, αλλά και να επιτελεί απλές αριθμητικές πράξεις.

Σύμφωνα με το γενετιστή Τριστάν Λονγκ του Πανεπιστημίου Γουίλφριντ Λώριερ στον Καναδά, το επόμενο βήμα της έρευνας είναι η διερεύνηση του πόσο έχει αλλάξει η αρχιτεκτονική του νευρωνικού δικτύου των μυγών, ενώ θεωρείται δεδομένο πως απαιτείται πολύς χρόνος ακόμη για να εκτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα της έρευνας και η σημασία τους για την επιστήμη.

Σε πρώτη φάση, αυτό που προέχει είναι η σύγκριση της γενετικής οργάνωσης μιας μεταλλαγμένης μύγας και εκείνης μιας κανονικής, προκειμένου να δειχθεί το εύρος της μετάλλαξης.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από γενετιστές του παραπάνω Πανεπιστημίου του Καναδά του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υπέβαλλε κατ’ επανάληψη μία ομάδα φρουτόμυγων σε εικοσάλεπτες συνεδρίες εκμάθησης μαθηματικών: οι μύγες εκτίθεντο σε δύο, τρεις ή τέσσερις στιγμιαίες φωτεινές λάμψεις, δύο ή τέσσερις εκ των οποίων συνέπιπταν με ένα ταρακούνημα του κοντέηνερ όπου κρατούνταν οι μύγες.

Μετά από μία παύση, οι μύγες υποβάλλονταν εκ νέου σε μία φωτεινή λάμψη. Καμιά τους όμως δεν ήταν προετοιμασμένη για την επανάληψη του ταρακουνήματος, εφόσον δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις δύο, τις τρεις ή τις τέσσερις λάμψεις. Έως ότου έφτασε η στιγμή να υποβληθεί στη δοκιμασία η τεσσαρακοστή γενιά μυγών…

Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι αριθμητικές ικανότητες, όπως η νοητική αριθμητική είναι αρχέγονες και απαντώνται σε διάφορα είδη. Μερικοί από τους αποδεδειγμένους λάτρεις της αριθμητικής σκέψης είναι οι σαλαμάνδρες, τα νεογέννητα κοτόπουλα και οι λεμούριοι, οι οποίοι έχουν αποδείξει τις δεξιότητές τους υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Η ταπεινή φρουτόμυγα, η οποία αποτελεί δημοφιλές πειραματόζωο για τους γενετιστές ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα, είναι το πρώτο είδος που υπόκειται σε τέτοια πειράματα άμεσης εξέλιξης.

(iefimerida.gr/ Μαύρος Γάτος)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις