ΛΑΡΙΣΑ

«Ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες αδυνατούν να προσφέρουν στο ΓΝΛ»

Με το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο συναντήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης

Στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης με το σωματείο των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας του τέθηκαν τα οξυμμένα και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, που οδηγούν σε πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση με  αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αδυνατούν να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες ενδεικτικά:

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό κ.α) γεγονός που οξύνεται από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων (300 περίπου) που προβλέπονταν στον προηγούμενο οργανισμό και ποτέ δεν καλύφθηκαν παρ’ όλες τις ανάγκες, ενώ με το νέο καταργήθηκαν.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω και της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου μέρους του προσωπικού.

Αποτέλεσμα η εντατικοποίηση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού, που σημειωτέων από το Μάρτιο παραμένει απλήρωτο (εφημερίες, βάρδιες και υπερωρίες).

Η καθαριότητα και η φύλαξη έχουν δοθεί στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, ενώ λόγω συνταξιοδότησης η απογευματινή σίτιση και για 3 μήνες θα γίνεται από ιδιώτη.

Οι βάρδιες θερμαστών καταργήθηκαν τις ημέρες μη εφημέρευσης του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε όλα τα τμήματα λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά (γάζες, σύριγγες, αντιδραστήρια κ.α), σε φάρμακα με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να αγοράζουν από το ελεύθερο εμπόριο υλικά και φάρμακα.

Το ακτινολογικό για παράδειγμα εδώ και μήνες αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Από τα 4 μηχανήματα (το ένα στα εξωτερικά ιατρεία) λειτουργεί μόνο το ένα και αυτό υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται για μια σειρά απεικονιστικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το ψηφιακό εμφανιστήριο δεν λειτουργεί. Ο μαστογράφος εδώ και μήνες δεν λειτουργεί και αξιοποιείται αυτός της κινητής μονάδας που παραμένει ακινητοποιημένη, ενώ ολόκληρο Νοσοκομείο διαθέτει για τις ανάγκες των κλινικών ένα φορητό ακτινολογικό μηχάνημα.

Στην αποστείρωση από τους 3 κλιβάνους λειτουργεί μόνο ένας.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέτουμε την ασφυκτική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και του «κουρέματος» που επήλθε στα αποθεματικά του Νοσοκομείου περίπου 900.000 ευρώ, καθώς και την εγκατάλειψη ανέγερσης της συνδετήριας πτέρυγας του Νοσοκομείου.

Ο Γ. Λαμπρούλης στην ομιλία του τόνισε πως η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας θα επιδεινωθεί περισσότερο ως αποτέλεσμα των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Το αποτέλεσμα θα είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που ήδη έχουν συνθλιβεί με τον αυξανόμενη ανεργία, τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις, την φορολόγηση, τα χαράτσια, την ακρίβεια βασικών καταναλωτικών αγαθών, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους.

Η κατάργηση ή συγχώνευση με το Πανεπιστημιακό του Γ.Ν.Λ ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης αναλογίας γιατρών / ασθενών στα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία στο χαμηλότερο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενοποίηση των οργανισμών έως το τέλος του 2012, γεγονός που εξασφαλίζει την κινητικότητα ανάμεσα στα 2 νοσοκομεία, προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες με στόχο όπως έχει εξαγγελθεί τη μείωση κατά 8% του λειτουργικού κόστους, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η μείωση των δαπανών υγείας στο 6% του ΑΕΠ ή και πιο κάτω είναι ένα σύνολο μέτρων στα οποία θα προστίθενται και άλλα ανάλογα με την πορεία της κρίσης και το στόχο επίτευξης ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών.

Μπροστά σ’ αυτή την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση δεν χωρά καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου θα πρέπει να αναπτύξουν την πάλη για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, τη διεκδίκηση και όσο είναι δυνατόν την απόσπαση λύσης σε επείγοντα προβλήματα, συνδυάζοντας τα με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας – πρόνοιας για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.

Επιστροφή των αποθεματικών που χάθηκαν με το «κούρεμα». Προτεραιότητα της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία – πρόνοια – φάρμακα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.

Καμιά κατάργηση ή συγχώνευση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων στο Νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις