ΛΑΡΙΣΑ

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για τους πυροσβέστες του νομού!

Με λιγότερα μέσα και προσωπικό αντιμετωπίζουν το δύσκολο φετινό καλοκαίρι …

Με λιγότερα μέσα και προσωπικό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καλούνται οι πυροσβέστες του ν. Λάρισας, να φέρουν εις πέρας το έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, της ΕΥΠΣ Θεσσαλίας «είναι τόσο μεγάλη η απαξίωση που δείχνουν κάποιοι προς την πυροσβεστική του νομού μας, που φρόντισαν να την «ενισχύσουν» κατά την περίοδο των φετινών μεταθέσεων με… έναν πυροσβέστη, τη στιγμή που στη διπλανή Μαγνησία θα μετατεθούν 16 πυροσβέστες και στην πάντα ευνοούμενη πόλη της Πάτρας 26 πυροσβέστες».

Η κατάσταση καταγράφεται σε δελτίο τύπου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αναφέρει:

«Πολλά και συνεχώς αυξανόμενα είναι τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Νομό Λάρισας. Βρισκόμαστε περίπου στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και οι πυροσβέστες εκτός από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα χρόνια, συσσωρευμένα και συνεχώς αυξανόμενα υπηρεσιακά προβλήματα που δυσκολεύουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους».

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Ρούντος, «το φετινό καλοκαίρι οι πυροσβέστες καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών με λιγότερα μέσα και προσωπικό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ειδικότερα: Πολλά υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται ακινητοποιημένα σε σταθμούς και συνεργεία λόγω έλλειψης πιστώσεων για την επιδιόρθωσή τους. Όταν και αν εγκριθεί η χρηματοδότηση για τις επισκευές, τα οχήματα αυτά θα είναι στη διάθεση των πυροσβεστών με τη λήξη του καλοκαιριού! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλληλοδανείζονται οχήματα οι σταθμοί μεταξύ τους.

Αν σε αυτή τη δυσλειτουργία προστεθεί και η απώλεια των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη γειτονική 111 Π.Μ. της Αγχιάλου που φέτος δεν θα επιχειρούν στη Θεσσαλία, γίνεται αντιληπτό ότι το έργο των πυροσβεστών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Το προσωπικό μειώνεται κάθε χρόνο που περνά. Οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων αφήνουν πίσω τους κενά που ποτέ δεν αναπληρώνονται. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της πυροσβεστικής στον νομό μας, μέσω της περίφημης αναδιοργάνωσης του Π. Σώματος που πολλοί ευαγγελίστηκαν αλλά κανένας δεν την προχώρησε, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ενίσχυση που δεν απαιτεί χρήματα αλλά βούληση.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας, ο 1ος Π. Σταθμός Λάρισας παραμένει σταθμός Β τάξης τόσο σε δύναμη όσο και σε εξοπλισμό, τη στιγμή που πολλές μικρότερες πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν Α τάξης πυροσβεστικούς σταθμούς. Ο σταθμός στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, από την ίδρυσή του εδώ και κάποια χρόνια, σχεδόν υπολειτουργεί.

Ο Β σταθμός στην 110 Π.Μ. παρουσιάζει ελλείψεις που αυξάνονται κάθε χρόνο. Τα πυροσβεστικά κλιμάκια Φαρσάλων και Αγιάς λειτουργούν ακόμα και με δύο πυροσβέστες σε καθημερινή βάση! Η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό του σταθμού της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας. Κάποιοι μάλιστα στα υψηλά κλιμάκια και κέντρα αποφάσεων του Π.Σ. είχαν βάλει στόχο το κλείσιμο της 8ης ΕΜΑΚ προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις…

Και η λύση σε όλα αυτά; Οι συχνές επιφυλακές του ήδη καταπονημένου προσωπικού, η κινητοποίηση ενισχύσεων από όμορες υπηρεσίες με αντίστοιχες εκεί επιφυλακές και η προσφιλής στο Αρχηγείο του Π.Σ. πρόσκαιρη και πρόχειρη τακτική των μηνιαίων αποσπάσεων πυροσβεστών από άλλες υπηρεσίες της Ελλάδας.

Είναι δε τόσο μεγάλη η απαξίωση που δείχνουν κάποιοι προς την πυροσβεστική του νομού μας, που φρόντισαν να την «ενισχύσουν» κατά την περίοδο των φετινών μεταθέσεων με… έναν πυροσβέστη, τη στιγμή που στη διπλανή Μαγνησία θα μετατεθούν 16 πυροσβέστες και στην πάντα ευνοούμενη πόλη της Πάτρας 26 πυροσβέστες. Κάπως έτσι αξιολογούν κάποιοι την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του Ν. Λάρισας…

Χωρίς λοιπόν το απαραίτητο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό οι πυροσβέστες καλούνται να προτάξουν για άλλη μια φορά το φιλότιμό τους για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ένα φιλότιμο όμως που έχει καταρρακωθεί από τις συνεχόμενες μειώσεις των μισθών τους που ήδη έχουν ξεπεράσει το 30% τα τελευταία 3 χρόνια.

Και έπονται και νέες μειώσεις, στα κατά τα άλλα ειδικά μισθολόγια, της τάξης του 12-30%…Χρόνια τώρα οι συνδικαλιστές φωνάζουν και διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της πυροσβεστικής του νομού μας. Κανένας αρμόδιος, κανένας τοπικός άρχοντας, κανένας πολιτικός δεν δικαιούται πια να πει πως δεν γνωρίζει. Οι πυροσβέστες της περιοχής μας έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν φιλότιμο. Κάθε καλοκαίρι, κάθε χειμώνα, κάθε μέρα. Μην τους απαξιώνετε άλλο!».

(Εφημερίδα «Ελευθερία»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις