ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ικανοποιητικά εξελίσσονται τα έργα του ΕΣΠΑ στο Πανεπιστήμιο

Τεχνική Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των έργων  Ε.Σ.Π.Α.  για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια υπό τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ικανοποιητική εξέλιξη σε ότι αφορά τα έργα για το Πανεπιστήμιο καθώς έχουν ξεμπλοκάρει διαδικασίες και σημειώνεται πρόοδος σε όλους τους τομείς.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Συνεχίζουμε τις συσκέψεις με όλους τους φορείς υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ. Στο Πρόγραμμα της Θεσσαλίας έχουμε εντάξει έργα ύψους 31 εκατ. για το Πανεπιστήμιο, που αφορούν στην κατασκευή τεσσάρων κτηρίων. Τα κτίρια του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, όπου εκεί οι εργασίες εκτελούνται κανονικά, το κτίριο του Ματσάγκου και το κτίριο για τη σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Βόλο για τα οποία περιμένουμε απ’ τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου τα τεύχη δημοπράτησης έως τα τέλη του μήνα. Προχωρούμε έργα, εντάσσουμε νέα και βοηθούμε στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία.

Επιθυμούμε τις καλύτερες συνθήκες (εργαστηριακές-κτηριακές-εργασιακές-επιστημονικές) τόσο για τους φοιτητές όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι μετά από δικαστική διαμάχη έχουν ξεμπλοκάρει πλέον και οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ και προχωράει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης για τα περισσότερα μηχανήματα.

Παράλληλα ωριμάζει ένα νέο έργο που αφορά το κτίριο της σχολής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του οποίου η μελέτη αναμένεται άμεσα. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι το άμεσα προκηρύσσεται πρόσκληση του ΕΣΠΑ που αφορά σε χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ που στοχεύουν στην τοπική αγορά και  οικονομία.

Κατά τη σύσκεψη εντοπίστηκαν τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν με το Υπουργείο Παιδείας καθώς εμπλέκεται σε όλα τα στάδια παραγωγής των έργων.

«Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν πλέον τα επίπεδα διοίκησης που οδηγούν σε στρεβλώσεις στη διαδικασία και καθυστερούν την υλοποίηση των έργων, με αρνητικά αποτελέσματα για την απορροφητικότητα, για την παιδεία, για την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσουμε έργα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, να διαχειριζόμαστε ως αιρετή Περιφέρεια το Πρόγραμμα και να περιμένουμε απ’ το Υπουργείο να αποφασίσει για το αυτονόητο», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Απ’ την πλευρά του ο αντιπρύτανης οικονομικών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία τονίζοντας τα εξής: «Κατά το παρελθόν συνηθίζαμε να παρακαλούμε την Περιφέρεια να τρέξει κάποιες διαδικασίες, ενώ εδώ και ένα χρόνο η Περιφέρεια μας τρέχει και δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές.

Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία πίεσης και από του ευρωπαίους εταίρους για μεγαλύτερη απορροφητικότητα κάτι το οποίο μας έκανε σαν Πανεπιστήμιο να προετοιμάσουμε μελέτες και ώριμα έργα για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ ετοιμάζουμε και άλλα όπως σας ανέφερε ο κ. Αγοραστός. Ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και να μπορέσουμε το φθινόπωρο να εντάξουμε και το έργο που αφορά στη σχολή Επιστημών Υγείας».

Αναλυτικά τα ενταγμένα έργα έχουν ως εξής:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΦΑΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

          7.469.452,55 €

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΤΙΡΙΟ Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΚΤΙΡΙΟ Β ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

          1.693.710,00 €

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

          2.000.000,00 €

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

          9.717.000,00 €

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

        10.504.500,12 €

ΣΥΝΟΛΟ  

  31.384.662,67 €

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Β. Μποντόζογλου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας κ. Μαμούρης, οι καθηγητές κ.κ. Δ. Κουρέτας, Κ. Αδαμάκης και Η. Χούστης, ο κ. Σ. Αναγνώστου  από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου και οι κυρίες Μ. Σαραφίδου και Κ. Σοφολόγη εκ μέρους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις