Ερώτηση Διώτη για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Ιουλίου 2012, 16:46

Εκ νέου ερώτηση για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Η/Σ) και το έμμεσο κόστος αυτής που μετακυλύει στους γιατρούς, -καθώς η προηγούμενη που είχε κατατεθεί, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με το ίδιο θέμα (Αρ. Πρωτ. 6895/20.03.2012), δεν είχε απαντηθεί λόγω διάλυσης της Βουλής για τις εκλογές-, κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, από κοινού με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για θέματα Υγείας Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου.

Σε αυτή αναφέρουν: «Μετά τις παρατάσεις που έλαβε η εφαρμογή της υπ. αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 Απόφασης ΥΥΚΑ (ΦΕΚ 545Β/1-3-2012), σύμφωνα με την οποία η κάθε χειρόγραφη φαρμακευτική συνταγή θα κοστίζει ένα ευρώ στο γιατρό που θα την υπογράφει και θα παρακρατείται από τον μισθό του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. Υ3Γ/ΓΠ 55427/30.05.2012 (ΦΕΚ 1810Β/8.6.2012) Υ.Α., η διάταξη τέθηκε εν τέλει σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2012, χωρίς όμως να έχει προηγουμένως λυθεί κανένα από τα προβλήματα που εκθέταμε και στην προηγούμενη ερώτησή μας. Μάλιστα, μέσα στους προηγούμενους μήνες, το σύστημα της Η/Σ παρουσίαζε διαρκώς σοβαρά τεχνικά προβλήματα, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση γιατρών και φαρμακοποιών στην εφαρμογή.

Για όλους τους λόγους που περιγράφαμε στην ερώτησή μας του Μαρτίου, κι επειδή δε νοείται οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων να επιρρίπτονται στους γιατρούς και να καλούνται οι τελευταίοι να πληρώνουν την δυσλειτουργία των συστημάτων, προκειμένου να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, ερωτάται ο κ. Υπουργός: θα ανακαλέσει τις Υπουργικές Αποφάσεις ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 και Υ3Γ/ΓΠ 55427/30.05.2012, έως ότου και το πλέον απομακρυσμένο ιατρείο της ελληνικής επικράτειας αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγογράφησης; Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την εγκατάσταση σε κάθε ιατρείο αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ