Επώνυμα – «μαϊμού» μέχρι και στο στρατιωτικό πρατήριο!

Δημοσιεύθηκε στις: 11 Ιουλίου 2012, 07:40

Σύσκεψη για το παρεμπόριο πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Λάρισας

Στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας προϊόντων-«μαϊμού», δηλαδή απομιμήσεων επωνύμων, τα οποία φέρονται να έχουν βρει τον δρόμο τους μέχρι και στα πωλητήρια του στρατιωτικού πρατηρίου στη Λάρισα, βρίσκεται το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής Π.Δ. Θεσσαλίας του ΣΔΟΕ, Απόστολος Τάνας, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης φορέων ενάντια στο παρεμπόριο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λάρισας, επί του παρόντος γίνεται αναζήτηση στοιχείων στην «πηγή», δηλαδή στον προμηθευτή των προϊόντων αυτών και, καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ενεργήσαμε με βάση συγκεκριμένη καταγγελία και βρίσκουμε προϊόντα-«μαϊμού» σε σημεία πώλησης όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά. Ενεργοποίηση πολιτών, εξεύρεση των πηγών της παρανομίας και αποτρεπτική παρουσία μικτών κλιμακίων ελέγχου στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ήταν μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον δήμαρχο Λαρισαίων, Κωνσταντίνο Τζανακούλη και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, καθώς και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Ο κ. Τζανακούλης υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία της Δημοτικής Αστυνομίας να πραγματοποιεί ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, ενώ τόνισε πως πρώτος στόχος, σε συντονισμένο επίπεδο, θα πρέπει να είναι η εξεύρεση των «πηγών» του παρεμπορίου –δηλαδή οι αποθήκες και οι κεντρικοί διακινητές.

«Όσους ελέγχους και να κάνουμε, όσες ποσότητες και να κατασχέσουμε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δύο-τριών ωρών, έχουν αναπληρώσει το χαμένο εμπόρευμα», είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Αν και από τη σύσκεψη δεν βγήκε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αναφορικά με συντονισμένες δράσεις ή προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο δημιουργίας ενός πλαισίου δράσεων, παρουσιάστηκαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία και προβληματισμοί για το θέμα του παρεμπορίου.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε φορές τον ίδιο άνθρωπο, αλλοδαπό από το Πακιστάν κατά δήλωση δική του, έχει πιάσει για παρεμπόριο η Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε στη σύσκεψη ο προϊστάμενος Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Κυρόπουλος –κι ενδεχομένως, θα πιαστεί και για δέκατη έκτη φορά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, όπως λ.χ. απέλαση, από την πλευρά των δημοτικών αστυνόμων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από το 2011 τα προϊόντα παρεμπορίου που κατάσχονται καταστρέφονται -παραδίδονται στα απορριμματοφόρα οχήματα, όπου και πολτοποιούνται- ωστόσο αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως πιάνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι ξανά και ξανά, χωρίς να υπάρχει τρόπος να βρεθούν οι αποθήκες ή να απελαθούν όσοι προβαίνουν σε αυτή την παράνομη πρακτική του παρεμπορίου.

Πάντως, αυτό που διευκρινίστηκε είναι πως πλέον η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους τιμολογίων, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το εμπόρευμα είναι νόμιμο ή παράνομο, καθώς και το εάν υπάρχει άδεια πλανοδίου ή όχι.

ΑΠΟΘΗΚΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Τάνα, το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να εντοπίσει το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά από τους επιτήδειους, χωρίς να υπάρχει βοήθεια, είτε από τους φορείς είτε από τους ίδιους τους πολίτες, με καταγγελίες. Σε τούτο το σημείο, υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο που φαίνεται να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι υπάρχει και αλλαγή «εθνικότητας», καθώς ενώ μέχρι πριν από ενάμιση-δύο χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα με το παρεμπόριο και το παράνομο υπαίθριο εμπόριο το δημιουργούσαν Κινέζοι, τώρα το πρόβλημα εστιάζεται σε άλλες εθνικότητες.

Ο κ. Τζανακούλης ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για τις ώρες που δεν μπορεί να επεμβαίνει ή να έχει παρουσία η Δημοτική Αστυνομία. Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, ο πρόεδρος του φορέα, Γιώργος Τσιαπλές, ζήτησε να ενταθεί η παρουσία ελεγκτικών αρχών, μέσω συγκρότησης περισσότερων κλιμακίων, τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επιτήδειους.

ΕΠΑΙΤΕΙΑ

Από την πλευρά της Αστυνομίας, ο διοικητής του Β’ Τμήματος, Ιωάννης Σκριάπας ανέφερε ότι η συνδρομή της ΕΛΑΣ είναι εφικτή, εφόσον ζητηθεί, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Σε «πληγή» εξελίσσεται η επαιτεία, είτε με τη μορφή περιφερόμενου «κυπέλλου» στα φανάρια, είτε μέσω του… εξαναγκαστικού πλυσίματος των παρμπρίζ των αυτοκινήτων, επίσης στα φανάρια. Ο κ. Σκριάπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως πλέον η επαιτεία είναι πταίσμα –και όχι πλημμέλημα- με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Μαρία Μίχου) 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ