ΛΑΡΙΣΑ

Απαράδεκτη η μη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος

Να σταματήσει η παρακράτηση των οφειλών που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες, καθώς επίσης και των οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση, ζήτησαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, με ερώτησή τους που κατέθεσαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση «η παρακράτηση της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών από το ελληνικό Δημόσιο λόγω συμψηφισμού οφειλών που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες, καθώς επίσης και οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση, οδηγεί σε καταστροφή τους αγρότες. Διότι οι αγρότες δεν μπορέσουν να πληρώσουν τους προμηθευτές των αγροτικών μέσων και εφοδίων με συνέπεια να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη γη τους τη χρονιά αυτή.

Η παρακράτηση αυτή έγινε διότι η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους δανειστές, εξέδωσε την ΠΟΛ, που εξειδικεύει το άρθρο 11 του νόμου 3943/2011, με βάση την οποία συνέβη το εξής απαράδεκτο, ανήθικο και αντισυνταγματικό: Το ελληνικό Δημόσιο προέβη σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών ειδικού καθεστώτος, (δηλαδή αυτών που δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία και επομένως των περισσότερων) των οποίων η πληρωμή των οφειλών τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση αλλά και για αυτές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Το άρθρο αυτό του Ν. 3949/2011 αυτός, όπως τονίζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, και ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιανων είναι ουσιαστικά αντισυνταγματικό και βέβαια είναι πολιτικά ανήθικο και απαράδεκτο».

Οι 7 βουλευτές ζήτησαν να μάθουν «με ποιο σκεπτικό η ΠΟΛ 1022/24-1-2012 που εξειδικεύει την παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και αυτών που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση, πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη και να προμηθευτούν από τους γεωπόνους αγροτικά μέσα και εφόδια, αφού η μη επιστροφή του ΦΠΑ τους στερεί τη δυνατότητα να πληρώσουν τους προμηθευτές τους» καθώς και την άμεση τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 και της ΠΟΛ 1022/24-1-2012, ώστε ο ανωτέρω Νόμος και η επακόλουθη ΠΟΛ να μην παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις