ΕΛΛΑΔΑ

Με άδεια χέρια κι ένα τελεσίγραφο επέστρεψε ο Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες

«Εφαρμόστε το μνημόνιο και μετά βλέπουμε», λένε οι εταίροι για τη διαπραγμάτευση

Μια επιστολή-έκπληξη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περίμενε τον Γιάννη Στουρνάρα πριν φτάσει στις Βρυξέλλες. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πέρα από τα τυπικά συγχαρητήρια, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και δήλωσε ικανοποιημένος που η χώρα μας σχημάτισε γρήγορα κυβέρνηση συνεργασίας.

«Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του.

Πέρα από την θετική επιστολή Σόιμπλε και την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στον Γιάννη Στουρνάρα το Eurogroup έστειλε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα.

«Εφαρμόστε το Μνημόνιο και μετά βλέπουμε» ήταν το μήνυμα που εστάλη προς τη χώρα μας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνειών:

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να επαναφέρει εντός στόχων το εκτροχιασμένο πρόγραμμα του Μνημονίου πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, μετά το τέλος του Eurogroup, o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι αποφάσεις για το θέμα της Ελλάδας θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Στο χθεσινό μαραθώνιο του Eurogroup η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν η χρηματοδότηση της Ισπανίας, η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο και το θέμα της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του Eurogroup. H θητεία του Γιούνκερ παρατείνεται για 2,5 χρόνια αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αποχωρήσει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το πρόγραμμα για την Κύπρο να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο. Για την Ισπανία αποφασίστηκε να δοθεί παράταση ενός έτους στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και η χώρα θα έχει πρόσβαση σε 30 δις ευρώ ως το τέλος του Ιουλίου.

Συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα αποτύπωναν αργά χθες το βράδυ το δύσκολο κλίμα που επικράτησε στο Eurogroup για την Ελλάδα. «Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ μακρύς και δύσκολος» τόνιζαν ενώ ξόρκιζαν το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την τρόικα νέα μέτρα.

«Παλεύουμε ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων πέραν των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα εξαρτηθεί όμως από την έκθεση της τρόικας» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα Νέα.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις