ΛΑΡΙΣΑ

Έκκληση Κομήτσα να μπει τέλος στις αθρόες κλοπές μετασχηματιστών

Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για την αποτροπή νέων κλοπών μετασχηματιστών από αντιλιοστάσια αγροτών της περιοχής αλλά και για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων – κλεπταποδόχων όπου καταλήγουν οι κλεμμένοι μετασχηματιστές.

Ο δήμαρχος τονίζει στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλο και σε όλους τους βουλευτές του νομού, ότι τις τελευταίες ημέρες κλάπηκαν άλλοι τουλάχιστον πέντε μετασχηματιστές από αντλιοστάσια της περιοχής και ότι οι αγρότες έχουν περιέλθει σε δεινή θέση αισθανόμενοι ότι αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του κ. Κομήτσα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει δεκάδες αγρότες στο Δήμο Κιλελέρ, εξαιτίας της έξαρσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην κλοπή μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που χρησιμοποιούν στα ηλεκτροκίνητα αντλιοστάσιά τους, από κακοποιούς οι οποίοι τους αφαιρούν προκειμένου να τους μεταπωλήσουν σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους για τον πολύτιμο χαλκό που εμπεριέχουν οι μετασχηματιστές.

Οι αγρότες μας δηλώνουν ότι είναι απροστάτευτοι από το νόμο και ο Δήμος Κιλελέρ γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων παραπόνων με τους παραγωγούς να τονίζουν ότι αδυνατούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους κινδυνεύοντας με οικονομική καταστροφή, αφού η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι δεν διαθέτει απόθεμα μετασχηματιστών και δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για την άμεση αντικατάστασή τους, ούτε για την τοποθέτηση νέων μετασχηματιστών στα αντλιοστάσια των αγροτών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού του έτους 2012.

Ως δημοτική αρχή Κιλελέρ έχουμε επισημάνει το πρόβλημα με τις συστηματικές κλοπές μετασχηματιστών εδώ και μήνες στις τοπικές διωκτικές αρχές ζητώντας την ενεργοποίησή τους, όπως και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας με στόχο την αποτροπή τέλεσης νέων κλοπών μετασχηματιστών από αγροτικά αντλιοστάσια και τον εντοπισμό των επιχειρήσεων – κλεπταποδόχων όπου και καταλήγουν τα κλοπιμαία.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη τους τελευταίους μήνες ενώ τις τελευταίες ημέρες άλλοι τουλάχιστον πέντε αγρότες, που διατηρούν αντλιοστάσια στην περιοχή μεταξύ Πλατυκάμπου και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, έπεσαν θύματα των αδίστακτων κακοποιών, οι οποίοι αφαίρεσαν τους μετασχηματιστές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν περιέλθει σε αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών τους στην πλέον κρίσιμη στιγμή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

Κατόπιν τούτων, οι αγρότες μας δικαιολογημένα αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων αρχών για την εξιχνίαση των εν λόγω κλοπών μετασχηματιστών (έχουν αφαιρεθεί δεκάδες το τελευταίο διάστημα) και για την αποκάλυψη του κυκλώματος και των επιχειρήσεων όπου και καταλήγουν τα μηχανήματα για τον χαλκό τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την προσωπική σας ενεργοποίηση και παρέμβαση με στόχο να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ αλλά και με την ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας προκειμένου να αποτραπούν, κατά το δυνατόν, νέες κλοπές μετασχηματιστών και κυρίως για να εντοπιστεί το πού καταλήγουν τα κλοπιμαία, ώστε να σπάσει το απόστημα του κυκλώματος των κακοποιών, που εκμεταλλεύονται τις περιουσίες των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις