Κατοχύρωση για το σκόρδο του Πλατυκάμπου θέλει ο Δήμος Κιλελέρ

Δημοσιεύθηκε στις: 9 Ιουλίου 2012, 15:07

Θεσμό για τα καλοκαιρινά πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα όχι μόνο του Πλατυκάμπου αλλά ολόκληρου του Δήμου Κιλελέρ αποτελεί η Γιορτή Σκόρδου (13-15 Ιουλίου), η οποία διοργανώνεται, φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά στον Πλατύκαμπο από τον εξωραϊστικό σύλλογο «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» και σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ. Οι φετινές εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Σκόρδου στον Πλατύκαμπο ξεκινούν με τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στο γήπεδο του Πλατυκάμπου το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο με ποικίλα δρώμενα, που θα προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

«Με τη γιορτή ο Δήμος Κιλελέρ και οι «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» τιμούν την παράδοση των παραγωγών σκόρδου της περιοχής και αναδεικνύουν τις αρετές ενός προϊόντος, που αποτελεί βασικό συστατικό στις κουζίνες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα στην ελληνική» τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, προσθέτοντας ότι «η περιοχή του Πλατυκάμπου είναι γνωστή σε όλη τη χώρα για τα σκόρδα που παράγει επί δεκαετίες και όχι άδικα, καθώς είναι μοναδικής ποιότητας, αρώματος και φανταστικής γεύσης, διαθέτοντας τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος που παράγεται με μεράκι και με υψηλά πρότυπα από τους ντόπιους αγρότες». Μάλιστα, ο δήμαρχος Κιλελέρ υπογράμμισε ότι οφείλει η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης του σκόρδου Πλατυκάμπου, προκειμένου να αποκτήσει η ντόπια παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της αξίζει.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ, κ.  Κλεάνθης Θεοδωρούλης, επισήμανε ότι το σκόρδο έχει αποδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία σημειώνοντας, ότι μαζί με «το ένα μήλο την ημέρα…» οι πολίτες θα πρέπει να λένε πλέον και «μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Ο ίδιος αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, η οποία πιστοποιεί τις ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου. Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του νομού να μετάσχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Σκόρδου Πλατυκάμπου, ώστε να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν ποιοτικά και δωρεάν.

Ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής», κ. Γιώργος Νταλαρίζος, τόνισε με τη σειρά του ότι οι επισκέπτες της 3ης Γιορτής Σκόρδου στον Πλατύκαμπο θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σημαντικά ιστορικά εκθέματα, που αφορούν στην εξέλιξη του παρακάρλιου πολιτισμού και της αγροτικής παραγωγής στο Θεσσαλικό κάμπο. Επίσης, θα μπορούν να γευθούν και να προμηθευτούν το περίφημο σκόρδο του Πλατυκάμπου μαζί με άλλα εδέσματα και προϊόντα της περιοχής και φυσικά να ψυχαγωγηθούν με τη λειτουργία λαϊκής ταβέρνας στην πλατεία του χωριού όπου θα υπάρχουν χορευτικές επιδείξεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Στη συνέντευξη τύπου για την 3η Γιορτή Σκόρδου παρέστησαν η δημοτική σύμβουλος Κιλελέρ, κ. Άντα Κουτρουμπέλη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου, κ. Αντώνης Φασφαλής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εξωραϊστικός  Σύλλογος   Πλατυκάμπου
“Πολίτες  για  ποιότητα  Ζωής”
                             Πρόγραμμα    3ης    Γιορτής  Σκόρδου
Κύριες   εκδηλώσειςΠαράλληλες  εκδηλώσεις
Παρασκευή  13 – 7 – 2012
21:30Συναυλία  ( Γήπεδο  Πλατυκάμπου )
Θανάση  Παπακωνσταντίνου
Σάββατο   14 – 7 – 2012
20:30Προσέλευση  επισήμωννΠερίπτερα  (  πλατεία )
20:30Πανυγηρική  έναρξη  –  Χαιρετισμοί  αρμοδίωννΈκθεση τοπικών  προϊόντων  και  σχετικά
Ομιλίες :νΓεωργικά  μηχανήματα  – εφόδια
Προοπτικές  καλλιέργειας  σκόρδουνΠερίπτερα  άλλων  φορέων
Ομιλητής   :   Γιώργος  ΤσαντούληςνΙστορικά  στοιχεία
Πτυχιούχος  BSCC και  MSC-( και παραγωγός )νΠεριβαλλοντολογικές  οργανώσεις
22:00Το  πλέξιμο  της  αρμάθαςνΟμάδες   εθελοντών   υγείας
Αναπαράσταση καλλιέργειας  σκόρδουνΚαλλιτεχνικό  εργαστήρι  για  παιδιά
και  εργασιών  επεξεργασίας   καινΈκθεση  βιβλίου
“πώς  το  φτιάχνουν  το  σκορδάρι”νΛειτουργία  λαϊκής  ταβέρνας   (πλατεία)
23:00Παραδοσιακά  τοπικά  χορευτικά
Κυριακή   15 – 7 – 2012
Μεσημέρι
12:00Ουζερί
( με  τη  συμμετοχή  του  Συλλόγου  Γυναικών
και  του  Κ Α Π Η  Πλατυκάμπου)
Συνοδία  ρεμπέτικης  κομπανίας
Βράδυ
Εκδηλώσεις  για  παιδιά
19:00Κρυσταλλία Μακατού
Παραμυθοπαιχνίδια: δραστηριότητες αφήγησης και κατασκευών για μικρά και μεγάλα παιδιά
20:30Ρούλα  Κωσταβάρα
Οι πειρατές της  μουσικής
(μουσική  παράσταση  με  παιδιά  για  παιδιά  και  μεγάλους )
Παρουσίαση     του  ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.  ( Κέντρτο  μελέτης  Βοιβηίδας-Κάρκας
21:15Σταματία  Μωραϊτη
Λίμνη  Κάρλα   Το  χθές το  σήμερα  και  το  αύριο
Ηταυρος  :  Η  Νεράϊδα  της  Λίμνης
Μεταφορά  και  έκθεση  των  εκθεμάτων  του  Μουσείου  Λιμναίου  πολιτισμού  Κάρλας
(Το  καράβι  της  κάρλας,  η  καλύβα,  και  τα  εργαλεία  που  χρησιμοποιούνταν )
22.00Γ. Σ. TAE KWON DO  επίδειξη  τεχνικών αυτοάμυνας
Ευχαριστείες
Χορός  για  όλους
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ