ΕΛΛΑΔΑ

«Στο σφυρί» η χώρα για να μειωθούν οι φόροι

Πωλούνται 80.000 δημόσια ακίνητα

Πωλητήριο σε όλα τα «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου βάζει η κυβέρνηση Σαμαρά προωθώντας «εδώ και τώρα» ιδιωτικοποιήσεις άνευ προηγουμένου με στόχο να στείλει μήνυμα στους εταίρους και δανειστές μας ότι τηρεί τις δεσμεύσεις και επιδιώκοντας να πάρει ως αντάλλαγμα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Αυτό προκύπτει τόσο από την ομιλία Σαμαρά την Παρασκευή όσο και από την χτεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισαν την επισήμανση της Τρόικα ότι η υλοποίηση του Προγράμματος έπεσε έξω, αν και ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του πήρε αποστάσεις από τον κ. Στουρνάρα ο οποίος είχε πει στους Financial Times ότι πριν η Ελλάδα ζητήσει οτιδήποτε από τους δανειστές της θα πρέπει να επανέλθει στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες και τόνισε ότι θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση σε συμφωνία με τους εταίρους, για την αλλαγή των σημείων εκείνων που επιτείνουν την ύφεση.

Και προκειμένου να μην γίνει η Ελλάδα «χώρα αυτοκτονιών» όπως την χαρακτηρίζει ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε περισσότερες δόσεις προς την εφορία, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αποφυγή απολύσεων, και ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε τα δάνειά τους να μην ξεπερνούν το 30% των εισοδημάτων τους.

Αποκρατικοποιήσεις και πέραν των υποχρεώσεων μας

Εκεί όμως που η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση, επιδιώκοντας έτσι να δώσει δείγματα των προθέσεών της στους δανειστές, θα είναι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει και σε επιθετικές αποκρατικοποιήσεις «που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Εκτός από τις 22 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με αιχμή τη ΔΕΗ όπου αναμένονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε ριζικές τομές για τη μείωση του κόστους του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στις χτεσινές εξαγγελίες του Γιάννη Στουρνάρα περιλαμβάνονταν:

Η παραχώρηση με τη μορφή ενοικίασης των κλειστών νοσοκομείων. Από αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Η αξιοποίηση 80.000 δημοσίων ακινήτων για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ήδη η καταγραφή. Το υπουργείο Οικονομικών θα φροντίσει -όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας- για τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

Πώληση του λειτουργικού τμήματος του ΟΣΕ

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με αποκρατικοποίηση παραγωγικών τμημάτων της ΔΕΗ, και δικαιώματα σε ιδιώτες για εκμετάλλευση των ορυχείων.

Αποκρατικοποίηση εταιρειών υδάτων

Παραχώρηση υποδομών, λιμανιών και αεροδρομίων της περιφέρειας

Αξιοποίηση του Ελληνικού

Δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται στο τμήμα από το Φάληρο ως το Σούνιο

Ξεμπλοκάρισμα 12,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Λουκέτα και συγχωνεύσεις σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου. Ωστόσο δεν κατονόμασε ποιους.

Διευκόλυνσης της επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους

Συμψηφισμό οφειλών από και προς το κράτος

Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις