ΚΟΣΜΟΣ

Σε βαρύ κλίμα το Eurogroup της Δευτέρας

Το βάπτισμα του πυρός σε δύσκολες συνθήκες θα πάρει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στις Βρυξέλλες:

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν πως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση θα πρέπει να κριθεί πως έχει ξαναμπεί σε τροχιά η υλοποίηση του μνημονίου, ενώ ο Γ.Στουρνάρας καλείται να πείσει του εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει το χαμένο χρόνο.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους αξιωματούχους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν, μετά τις επαφές με τους υπουργούς, να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Στουρνάρα, εν όψει της σύνταξης της αναφοράς τους προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα -το οποίο δεν αναμένεται πάντως να πάρει άμεσες αποφάσεις- θα βρεθούν και τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναφορά του υπουργού στους Financial Times (για την αποσπασματική χρήση της οποίας αντέδρασε ο Γ.Στουρνάρας και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις) πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές εάν το πρόγραμμα δεν επανέλθει στην πορεία του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός δήλωσε στο Πρώτο Θέμα που δημοσιεύεται την Κυριακή: «Δεν θέλω να δίνω ψεύτικες ελπίδες, οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε αν πρώτα δεν κάνουμε τουλάχιστον κάποια σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά», όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Παρασκευή στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του.

http://news.in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις