ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογική εκδήλωση στα Φάρσαλα

Το βράδυ της Πέμπτης, στο πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της φετινής ανασκαφικής περιόδου στη θέση Κάστρο Καλλιθέας (Αρχαίο Πεύμα).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι Διευθύντριες της Ελληνο-Καναδικής Ανασκαφής, Σοφία Καραπάνου, Αρχαιολόγος της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας και επί μακρά σειρά ετών υπεύθυνη των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή των Φαρσάλων και Μargriet Haagsma, Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστημιο της Αlberta του Καναδά, παρουσίασαν τα πορίσματα των φετινών ανασκαφικών ερευνών στην Ακρόπολη του Αρχαίου Πεύματος, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη συνέχιση της διερεύνησης μιας ιδιωτικής οικίας της Ελληνιστικής Περιόδου στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η ανασκαφική σκαπάνη έφερε στο φως ένα δωμάτιο, αποθηκευτικής προφανώς χρήσης, γεμάτα από μεγάλα πήλινα πιθάρια, το περιεχόμενο των οποίων, αν και δεν έχει ακόμα αναλυθεί, εικάζεται ότι ήταν σπόροι δημητριακών ή όσπρια.

Ας σημειωθεί ότι, φέτος, έπειτα από δυο χρόνια μελέτης του αρχαιολογικού υλικού και αποχής από τις ανασκαφικές έρευνες, η ανασκαφή ξανάρχισε ενισχυμένη με 31 καναδούς επιστήμονες.

Τον προσεχή Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα ακολουθήσει και νέα ανασκαφική περίοδος, με προσωπικό που θα προσληφθεί, έπειτα από σχετικές ενέργειες του Δήμου Φαρσάλων, με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, για να προχωρήσει η ανασκαφική διερεύνηση της του κτηρίου της Στοάς στην Αγορά του Αρχαίου Πεύματος.

Η συνεργασία του Δημάρχου Άρη Καραχάλιου και της συνεργάτιδός του Βάσως Νούλα-Καρπέτη με τη Μargriet Haagsma απέδωσε την επίτευξη συμφωνίας παραχώρησης εκ μέρους της Μargriet Haagsma και του Πανεπιστημίου της Αlberta του υλικού της αφιερωμένης στις έρευνες στο Κάστρο Καλλιθέας έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε προ διετίας στο Καναδικό Πανεπιστήμιο. Το υλικό αυτο, μακέτες, χάρτες και ενημερωτικοί πίνακες (panels) θα δωριθούν στο Δήμο Φαρσάλων και θα εκτεθούν προσωρινά, πιθανά, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, έως ότου να βρούν τη μόνιμη θέση τους στην Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, που θα στεγαστεί στο Παλαιό Διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων (κηρυγμένο μνημείο).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Βάσω Νούλα-Καρπέτη παρουσίασε τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, που συνθέτουν την πορεία  και την ταυτότητα της πόλης των Φαρσάλων από τη στιγμή της γένεσής της την 4η Χιλιετία π.Χ. έως και την Ρωμαιοκρατία, τον 4ο Αιώνα μ.Χ.. Το υλικό αυτό, τμήμα μόνον ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Βάσω Νούλα-Καρπέτη έχει ήδη παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο ευρύτερο κοινό.

Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν κατάμεστος από κόσμο, ο οποίος υποδέχθηκε θερμά τις εισηγήσεις και με την παρουσία του και την αποδοχή του σηματοδότησε μια νέα ευοίωνη σελίδα για τα πολιτιστικά θέματα στο Δήμο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Κωνσταντίνος Δερλός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, που αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Δήμου και της Ελληνο-Καναδικής αρχαιολογικής ομάδας, καθώς και στην ένταξη του έργου των ανασκαφικών ερευνών στην Καλλιθέα, έπειτα από ενέργειες του Δήμου, στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης και Εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Φορέων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις