ΕΛΛΑΔΑ

Ξένο ενδιαφέρον για την απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ

Γαλλικοί, ιταλικοί και γερμανικοί όμιλοι ετοιμάζονται για … μπίζνες!

Ενδιαφέρον για την απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ ή την είσοδό τους στην εταιρεία ως στρατηγικοί μέτοχοι έχουν εκδηλώσει γαλλικοί, ιταλικοί και γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που επικαλούνται Τα Νέα η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον ξένων ενεργειακών κολοσσών που έχουν κάνει σχετικές κρούσεις τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα.

Από πλευράς ονομάτων κρούσεις έχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνει από τη γερμανική RWE, ενώ σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον ξένων ομίλων που είναι παρόντες στην ελληνική αγορά, όπως η ιταλική Edison (μέλος του ομίλου της EDF).

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από το αν η ΔΕΗ θα ενταχθεί ή όχι στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων – είναι τόσο η πώληση πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της με οδηγό το ιταλικό μοντέλο που το 1999 οδήγησε στο «σπάσιμο» της ENEL (της ιταλικής ΔΕΗ), όσο και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Το 1999 η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε τρεις θυγατρικές της ENEL στις οποίες και μεταβίβασε σταθμούς που αντανακλούσαν αναλογικά το τότε παραγωγικό μείγμα της μητρικής εταιρείας (μονάδες με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, λιθάνθρακα) και εν συνεχεία τις πούλησε μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η ΕNEL εξασφάλισε  σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Τέτοια λένε ότι είναι η περίπτωση ΔΕΗ που αδυνατεί ακόμη και να δανειστεί ή όταν το κάνει, το επιτόκιο είναι δυσθεώρητο.

Πρόκειται για εγχείρημα ανάλογο με την ίδρυση και πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ», λύση που είχε ανακοινώσει από το 2011 ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της εισόδου στη ΔΕΗ στρατηγικού επενδυτή, ενώ εγκαταλείπεται το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησής της σε ποσοστό 17%, κάτι άλλωστε που είχε ανακοινώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που γερμανικοί, ιταλικοί, γαλλικοί και άλλοι ευρωπαϊκοί παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είναι ότι τη βλέπουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ούτως ή άλλως οι παίκτες αυτοί έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο θεωρούν ότι μια συμμαχία με τη ΔΕΗ, που έχει τη βάση της σε χώρα της ΕΕ, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή και η ΔΕΗ με έναν κατάλληλο σύμμαχο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο» λένε κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις