ΛΑΡΙΣΑ

«Μαζί στη μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς»

Ανακοίνωση καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της υγείας

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων, επισημαίνονται τα εξής:

«Το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η προωθούμενη νομικά κατοχυρωμένη μείωση των μισθών έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών-επιχειρηματιών. Η επίθεση που γενικεύεται το τελευταίο διάστημα στους χώρους εργασίας, φανερώνει το φόβο των  εργοδοτών απέναντι στον οργανωμένο αγώνα μας.

Επιβεβαιώνεται στην πράξη πως χωρίς εμάς και τη δουλειά μας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις κλινικές τους, σταματά η κερδοσκοπία σε βάρος μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κλάδο μας όπου εκεί που οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Το κλαδικό μας σωματείο καταγγέλλει την προσπάθεια των κλινικαρχών οι οποίοι υπό το φόβο της αντίδρασης των εργαζομένων χρησιμοποιούν όλα τα μέσα προκειμένου να καταστείλουν κάθε πιθανή σκέψη για αμφισβήτηση. Υπό την απειλή της απόλυσης και με σταθερό πρόσχημα την οικονομική κρίση εξαναγκάζουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μισθούς που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Καταγγέλλουμε τη στάση και τις πρακτικές της εργοδοσίας γνωστού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας της πόλης,  όπου  εκβιάζοντας  και οργανώνοντας  συνελεύσεις με κύρια επιδίωξη  να κατευθύνει πολιτικά το προσωπικό, καλλιεργεί  με ύπουλο τρόπο στη συνείδηση  τη λογική του λιγότερου κακού, αλλά και το πώς τα συμφέροντά του είναι κοινά με αυτά της επιχείρησης.

Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει σπέρνοντας τη διχόνοια και τον ανταγωνισμό, χωρίζει έτσι τους εργαζόμενους σε παραγωγικούς και τεμπέληδες, χαρακτηρίζοντάς τους «μικροπρεπείς» γιατί τολμούν να συζητούν μεταξύ τους τα κοινά τους προβλήματα.  Τους  μετατρέπει σε μηχανές βάζοντάς τους να δουλεύουν υπερωρίες, Κυριακές, αργίες και νυχτερινά τις οποίες δεν αμείβονται ή δεν αμείβονται όπως προβλέπεται.

Παραβιάζει κατάφωρα το νόμο βάζοντας έγκυες γυναίκες να δουλεύουν νύχτα, χωρίς κανένα ίχνος ηθικής, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.  Προειδοποιεί με απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκβιάζει, τεστάρει την απόδοση κάνοντας αξιολογήσεις λες και οι εργαζόμενοι είναι προϊόντα-εμπορεύματα προς πώληση.

Προπαγανδίζει την κυρίαρχη ιδεολογία, καθοδηγεί μιλώντας για το αναγκαίο του μνημονίου, μετατρέπει τη συνέλευση του προσωπικού σε συμβούλιο των κομμάτων εξουσίας, των κυβερνήσεων  απ τις  οποίες  κατά καιρούς χρηματοδοτήθηκε με παχυλές επιδοτήσεις προκειμένου να επεκτείνει την  επιχείρηση.  Πρόσφατα έβαλε τους εργαζόμενους να καθαρίζουν τη νέα πτέρυγα που πρόκειται να ανοίξει, κάνοντας υπερωρίες, λέγοντας πως για αμοιβή θα τους δώσει δωρεάν εισιτήρια για παρακολούθηση συναυλίας στην οποία υπήρξε χορηγός!

Μετά από παρέμβαση που έκανε το σωματείο  μας προκειμένου να καταγγείλει τις πρακτικές αυτές μοιράζοντας ανακοινώσεις  σε εργαζόμενους  στο προαύλιο, ο ίδιος ο πρόεδρος επιτέθηκε φραστικά στα μέλη της διοίκησης λέγοντας ότι δεν ισχύουν τα όσα γράφει η ανακοίνωση!

Προσπάθησε να τρομοκρατήσει με την παρουσία του τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα μέλη του σωματείου και όταν είδε ότι το σωματείο δεν υποχωρούσε διέταξε να φύγουμε από «το σπίτι του» (έτσι αποκάλεσε το κέντρο ) υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι ιδιοκτησία του, και όμηροι στις δικές του θελήσεις. Χρησιμοποιώντας  χυδαία επιχειρηματολογία μη μπορώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες που αφορούν στην πραγματικότητα, απέδειξε τη πρόθεσή του να επιβάλλει τη βαρβαρότητα με όλα τα μέσα, απαξιώνοντας το ρόλο και τη θέση του Σωματείου.

Η εκμετάλλευση και η καταρράκωση της αξιοπρέπειας δεν θα έχει τέλος. Η δίψα για κέρδος, το παιχνίδι του ανταγωνισμού θα μεγαλώσει, κι όσο αυτά θα μεγαλώνουν τόσο εμείς θα γινόμαστε πιόνια στα χέρια κάθε επιχειρηματία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα πληρώσουμε τη κρίση τους, την κρίση που γεννά το συνεχές κυνήγι του κέρδους.

Τα πλούτη τους δεν τα μοιράστηκαν ποτέ μαζί μας, τώρα επιδιώκουν να γίνουμε φθηνότεροι για να μπορέσουν αυτοί να σταθούν όρθιοι συνεχίζοντας έτσι να απομυζούν πλούτο. Τα δικά μας συμφέροντα είναι αντίθετα από τα δικά τους, και με βάση τις δικές μας ανάγκες πρέπει να πορευτούμε. Βάλτε τέλος στον κανιβαλισμό της εργοδοσίας διατρανώνοντας το δίκιο σας. Γυρίστε την πλάτη σ’ αυτούς που σας εκβίασαν να υπογράψετε ατομικές συμβάσεις, διεκδικήστε μαζί μας , ανθρώπινα μεροκάματα.

Ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την εργασία μας είναι να δείξουμε τη δύναμή μας στους μαζικούς και οργανωμένους αγώνες. Μέσα από το ταξικό μας σωματείο με επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας. Αυτό που τους τρομάζει είναι η δική μας σύμπνοια και αλληλεγγύη και μόνο αυτά μπορούν να ανατρέψουν την επίθεση που εξαπολύουν.

Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών  και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΧΑΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις