ΕΛΛΑΔΑ

Γράφουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις προγραμματικές δηλώσεις

Στις 7 το απόγευμα ξεκινάει στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία

Σήμερα στις 7.00 το απόγευμα αρχίζει στην Βουλή η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα είναι μικρότερη από ότι συνηθίζεται καθώς ο κ. Σαμαράς παρότι επέστρεψε στα καθήκοντά του είναι σε ανάρρωση και υπό την διαρκή παρακολούθηση των ιατρών του.

Μέχρι χθες το βράδυ οι τρεις αρχηγοί βρίσκονταν σε επικοινωνία για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας που είχαν επεξεργαστεί οι συνεργάτες τους και το οποίο θα αποτελέσει την βάση των προγραμματικών δηλώσεων.

Υπήρξε συμφωνία κυρίως στο οικονομικό σκέλος ενώ άλλα σημεία αφήνονται για περαιτέρω συζητήσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Οι κ. κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επρόκειτο να πάρουν σήμερα το πρωί το κείμενο την ομιλίας.

Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων και της μείωσης του δημοσίου με κλείσιμο και συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

Στις υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας. Παράλληλα θα προωθηθούν και οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων.

Την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένει και η Τρόικα η οποία χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και του εξέφρασε τις θέσεις της. Τις επιθυμίες των δανειστών είχε μεταφέρει και ο κ. Ράιχενμπαχ στις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι τρεις αρχηγοί πάντως πέρα από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συμφωνήσαν να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών καθώς και στην ανάγκη να μειωθεί η φορολογία. Φυσικά αυτά περνούν μέσα από τις συζητήσεις και την ανοχή της τρόικας.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις