ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η FIFA ενέκρινε την τεχνολογία που θα δείχνει… σέντρα!

Μία απόφαση «σταθμό» έλαβε την Πέμπτη, η FIFA, καθώς ύστερα από πολλά χρόνια και συζητήσεις επί συζητήσεων, ενέκρινε την χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να μην υφίσταται πια το ερώτημα… πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος ή πιο απλά είναι ή δεν είναι γκολ!

Μάλιστα, η τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας του 2013 και το Μουντιάλ του 2014.

Μετά από τα σημαντικά λάθη που έγιναν σε μεγάλες διοργανώσεις, με τελευταίο το Euro 2012, η FIFA άναψε το «πράσινο» φως, έπειτα από ψηφοφορία που έγινε στην Ζυρίχη από την IFAB (International FA Board).

Τα «Goal-Ref» και «Hawk-eye» είναι τα δύο συστήματα που εγκρίθηκαν, αφού πέρασαν από επιστημονικά τεστ και θα χρησιμοποιηθούν πειραματικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων και εάν η χρησιμοποίησή τους στεφθεί με επιτυχία, τότε θα συνεχιστούν και στο Confederations Cup το ερχόμενο καλοκαίρι και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Οι τρεις καινοτομίες που θα εισαχθούν στο ποδόσφαιρο θα είναι οι εξής:

1. Το σύστημα GoalRef: Ένα μαγνητικό πεδίο μπροστά από την κάθε εστία, με αισθητήρες που θα εντοπίζουν και θα δείχνουν στους διαιτητές την ακριβή θέση της μπάλας, όταν αυτή θα βρίσκεται κοντά στην τελική γραμμή και αν αυτή θα την έχει περάσει ή όχι.

2. Το σύστημα Hawk-Eye (μάτι του γερακιού): Θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιούνται έξι με οχτώ κάμερες με διαφορετική οπτική γωνία που επίσης θα βοηθούν τους ρέφερι σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για τη θέση της μπάλας, κυρίως στην τελική γραμμή.

3. Άδεια εγκατάστασης: Το Goal Line Technology θα μπορεί να εισαχθεί σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, αρκεί η εκάστοτε ποδοσφαιρική ομοσπονδία να απευθύνεται στη FIFA για την απαραίτητη άδεια. Για να εγκατασταθεί η τεχνολογία σε κάποιο γήπεδο, θα πρέπει πρώτα να γίνουν ορισμένες δοκιμές σε συνθήκες επίσημων αγώνων και μόλις η ομοσπονδία της χώρας πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει, θα υπογράφονται τα συμβόλαια για την επίσημη άδεια χρήσης της τεχνολογίας. Στην τελευταία δοκιμή, θα εξετάζεται η λειτουργικότητα του συστήματος και η έγκριση πλήρους εγκατάστασης του Goal Line Technology θα λαμβάνεται από τον σύλλογο και την ιδιοκτησία του γηπέδου.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις