ΕΛΛΑΔΑ

Διερευνητικές οι σημερινές πρώτες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα ενημερωθεί ουσιαστικά σήμερα, Πέμπτη, η τρόικα στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα.

Η τρόικα έχει ήδη λάβει από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά ενημέρωση για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και στις επαφές που θα έχει τις επόμενες ώρες με τους υπουργούς της κυβέρνησης θα συζητήσει επί συγκεκριμένων μεγεθών.

Στελέχη της κυβέρνησης εστιάζουν στο ότι οι πρώτες αυτές διερευνητικές επαφές έχουν τον χαρακτήρα μιας πρώτης γνωριμίας των υπουργών με τους κ. κ. Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) και ότι θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα του κάθε χαρτοφυλακίου.

Η τρόικα θα επιμείνει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της κάλυψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, μη αναγνωρίζοντας -παρά εν μέρει- το ελαφρυντικό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Θα εστιάσουν, δε, στις υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα, στην καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και στην υλοποίηση 15.000 απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θα δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για επανεκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων και εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Όλα αυτά στον πρώτο γύρο των επαφών με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.

Μέχρι αυτόν τον δεύτερο γύρο επαφών θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν και ζητήματα που αποτελούν «αγκάθια» για την ίδια την κυβερνητική συνεργασία, ενδεικτικά θέματα όπως η μετενέργεια.

Στα μέσα Αυγούστου το νωρίτερο θα ξεκαθαρίσει και το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει μπορεί να αξιώσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει βάσει των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις