ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στην ποιότητα των νερών κολύμβησης

H Κύπρος από το 2005 και για έβδομη συνεχή χρόνια κρατά την πρωτιά στην Ευρώπη στην ποιότητα των νερών κολύμβησης με 99,1%, ακόμη και με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, ενώ ακολουθούν με ποσοστό συμμόρφωσης η Μάλτα και η Κροατία με 97,8% και η Ελλάδα με 94,1%.

Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών και εγκεκριμένων αποτελεσμάτων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης έγινε πρόσφατα από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik και την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος κα Jacqueline McGlade.

Για την κολυμβητική περίοδο του 2012, 56 Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν στις παραλίες της Κύπρου και συγκεκριμένα στις περιοχές: Παραλίμνι (Κάππαρη, Αγία Τριάδα, Λούμα, Περνέρα, Βρυσί Α’, Βρυσί Β’ & Γ’, Πρωταράς, Νησιά Λομπάρδι), Αγία Νάπα (Κόλπος Κώννος, Λιμνάρα, Άμμος του Καμπούρη, Γλυκύ Νερό, Πανταχού, Λούκκος του Μάντη, Κατσαρκά, Περνέρα, Βαθειά γωνιά, Nissi Beach, Nissi Bay, Λάντα, Μακρόνησος, Αγία Θέκλα), Λάρνακα (Γιαννάδες, Φοινικούδες, Καστέλλα, Μακένζι), Περβόλια (Φάρος), Πεντάκωμο (Κάλυμνος, Ακτή Κυβερνήτη), Πύργος  (Αόρατη, Παναγιές), Παρεκκλησιά (κοινοτική Παραλία), Άγιος Τύχωνας (Αγία Βαρβάρα, Λούρες, Βούππα, Αφροδίτη, Αρμονία, Ονήσιλος, Καστέλλα), Άγιος Αθανάσιος (Μιάμι), Λεμεσός (Ακτή Ολυμπίων Α΄και Β΄), Πισούρι (Πισούρι), Γεροσκήπου (Δημοτική παραλία, Παχύαμμος Α’), Πάφος (Παχύαμμος, Βρυσούδια Α’ και Β’, Αλυκές, Δημοτικά μπάνια, Παραλία Φάρος), Πέγεια (Κόλπος Κοραλλίων, Λαουρού), Πόλις Χρυσοχούς (Δημοτική παραλία, Δασούδι).

Για την κολυμβητική περίοδο του 2011, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου, σε μηνιαία βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Η Κύπρος έχει καταφέρει κατά το 2011:

  • Να εφαρμόσει στην εντέλεια την Οδηγία για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτή.
  • Να παρακολουθεί ανελλιπώς την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
  • Να ετοιμάσει και να υποβάλει έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις Ετήσιες Εκθέσεις με ολοκληρωμένα στοιχεία στην απαιτούμενη ηλεκτρονική μορφή.
  • Να επιτύχει 100% συμμόρφωση με τα υποχρεωτικά αλλά και με τα πιο αυστηρά ενδεικτικά όρια ποιότητας της Οδηγίας.
  • Να πρωτοπορεί ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τα ποσοστά συμμόρφωσης φτάνοντας το 99.1 % ως προς τα ταξινομημένα ως εξαιρετικά νερά κολύμβησης και το υπολειπόμενο 0.9% ως νέα περιοχή.

Η άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι σημαντική και αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως, τα άριστα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσάς της.

Αυτή η συνεχιζόμενη επιτυχία τιμά την Κύπρο, και οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος, που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Κρατικό Χημείο, καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην κοινωνία των Κυπρίων πολιτών που αποδεικνύουν ότι σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον διασφαλίζοντας την αειφορία και την παραγωγική του αξιοποίηση.

Info: traveldailynews

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις