ΛΑΡΙΣΑ

«Καταντήσαμε ζητιάνοι των δεδουλευμένων μας»!

Συγκλονίζει η κραυγή απόγνωσης των απλήρωτων εκπαιδευτικών του 2ου ΙΕΚ Λάρισας

Κανένα σχόλιο δεν μπορεί να προστεθεί στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι – ακόμα – απλήρωτοι εργαζόμενοι – εκπαιδευτικοί στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας. Παρατίθεται αυτούσια :

«Εμπαιγμός και κοροϊδία είναι οι μόνες λέξεις με τις οποίες μπορούμε να περιγράψουμε όσα έχουμε υποστεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την περίοδο 2008-2010 του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Το ζήτημα αφορά περίπου 500 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι εργαστήκαμε από ένα ως και έξι εξάμηνα στο ΙΕΚ.

Το χρονικό του «Γολγοθά» μας

Έπειτα από την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ξεκινήσαμε συντονισμένες προσπάθειες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα καθυστερούμενα. Να σημειωθεί ότι οι μισθοδοσίες του 2011 έχουν ήδη καταβληθεί.

Μετά από συνελεύσεις και ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε τον Φεβρουάριο στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λάρισας (μοναδικού μέχρι στιγμής συμπαραστάτη στο πρόβλημά μας), προχωρήσαμε με συνεχείς επιστολές στον τοπικό Τύπο σε δημοσιοποίηση του θέματος.

Οργανώσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 5/3/2012 τόσο στην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου καθώς και στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας Πόπη Γερακούδη, όπου μετά από επικοινωνία με τον τότε γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης κ. Μπάκα, υπήρξε δέσμευση ότι θα πληρωνόμασταν τέλη Μαρτίου, αφού μας είπαν πως μόνο τρία ΙΕΚ ήταν απλήρωτα και μέσα σε αυτά ήμασταν και εμείς.

Ουδέποτε η δέσμευση αυτή πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, μας είπαν ψέματα, διότι διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα αφορούσε συναδέλφους και άλλων σαράντα ΙΕΚ που ήταν απλήρωτα.

Παραμένοντας απλήρωτοι, στη συνέχεια, χωρίς να υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και της διεύθυνσης του ΙΕΚ, προχωρήσαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο 2ο ΙΕΚ και σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με πενθήμερη συμβολική κατάληψη στο χώρο του ΙΕΚ, η οποία προβλήθηκε από την τοπική τηλεόραση στα τέλη Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, στις 26 Μαρτίου στείλαμε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη ζητώντας να πληρωθούμε πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Παράλληλα, όλη αυτή την περίοδο πραγματοποιήσαμε αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο βουλευτικό γραφείο του συντοπίτη μας κ. Σαχινίδη ως αρμοδίου Υπουργού για την αποπληρωμή μας, διεκδικώντας τα καθυστερούμενα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι μισθολογικές καταστάσεις ήταν έτοιμες και ελεγμένες, ότι το ποσό των 664.000€ για τις αμοιβές μας είχε εγκριθεί πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου και θα πληρωνόμασταν άμεσα, και πάλι δεν πληρωθήκαμε. Επίσης, παρά τη δεύτερη διαβεβαίωση ότι οι καταστάσεις θα είχαν φτάσει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν τις 17 Μαΐου, για να πληρωθούμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, και πάλι δεν πληρωθήκαμε.

Η διεύθυνση του ΙΕΚ όλο το διάστημα αναφερόταν σε λάθη στις παλαιές μισθολογικές μας καταστάσεις που χρειάστηκε να ελεγχθούν από την αρχή. Πώς είναι δυνατόν από το 2008 να έχουμε φτάσει στο 2012 και να μην έχουν ακόμη διορθωθεί τα λάθη;

Θεωρούμε αποκλειστικά συνυπεύθυνους: τις διευθύνσεις των ΙΕΚ όλων αυτών των χρόνων καθώς και τους αρμοδίους των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Ποιοι αρμόδιοι εκ μέρους του ΙΕΚ και των Υπουργείων θα αναλάβουν τις ευθύνες για αυτή την τερατώδη χρονοτριβή;

Το αποτέλεσμα: απλήρωτοι σε απόγνωση

Με όλη αυτή την κατάσταση καταντήσαμε ζητιάνοι των δεδουλευμένων μας. Στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης και της μη σταθερής και μόνιμης εργασίας, κάποιοι από εμάς οικογενειάρχες, με σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις, βρισκόμαστε σε απόγνωση. Δεν ζητάμε τίποτε παράνομο, αλλά τον μισθό που δουλέψαμε! Απαιτούμε τα νόμιμα, δεν επαιτούμε. Για αυτό σας ζητάμε να σκύψετε με ευαισθησία στο πρόβλημά μας και να μας βοηθήσετε μέσα από την ανάδειξή του».

Το κείμενο υπογράφουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των εκπαιδευτικών, Γεωργίου Γρηγόρης, Μακατού Κρυσταλλία, Ντάκος Γιάννης, Ντάμπλη Εύα, Παπαϊωάννου Μαρία, Παυλίδου Ελένη, Σπανού Φωτεινή.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις