ΛΑΡΙΣΑ

Πρασίνισε το πρανές της Οδού Καλοδίκη

Από άκρο σε άκρο φυτεύτηκε το πρανές της Οδού Καλοδίκη στην συνοικία του Αλκαζάρ.

Ο συνολικός αριθμός των δένδρων που φυτεύτηκαν ξεπερνά τα 130 ενώ η συνολική έκταση του χώρου είναι 2 στρέμματα.

Η επιλογή  του χώρου έγινε σε συνεργασία με το συμβούλιο της 1ης δημοτικής κοινότητας αλλά και του πολιτιστικού συλλόγου της συνοικίας ενώ το κηποτεχνικό σχέδιο φύτευσης συντάχθηκε από το τμήμα  περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και μελετών της Υπηρεσίας Πρασίνου, του οποίου προΐσταται η κυρία Χρυσάνθη Μπεργιάννη.

Το είδος του δένδρου που επιλέχθηκε είναι η  Μελικοκιά, η οποία αναπτύσσεται στο δημοτικό φυτώριο του Δήμου Λαρισαίων που ελέγχεται από την Υπηρεσία Πρασίνου.

Η επιλογή του είδους  έγινε με βάση τις αρχές της οικολογίας και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες αλλά και την αποδεδειγμένη καλή προσαρμογή και «συμπεριφορά» του στις συνθήκες της πόλης ειδικότερα κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης τους. Στον χώρο εγκαταστάθηκε αυτόματο σύστημα ποτίσματος που θα αρδεύει ξεχωριστά κάθε νεόφυτο δένδρο.

Μιλώντας για το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Άρης Γαλάτος τόνισε τα εξής « η διαμόρφωση του πρανούς στην οδό Καλοδίκη ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της συνοικίας Αλκαζάρ που εκφράστηκε διαμέσου του συμβουλίου της 1ης δημοτικής κοινότητας αλλά και του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της συνοικίας.

Η ολοκλήρωση της παρέμβασης έγινε με μεγάλη δυσκολία αφού το επικλινές έδαφος του πρανούς απαιτεί ιδιαίτερους κηποτεχνικούς χειρισμούς και ακριβή σχεδιασμό στην εγκατάσταση της αυτόματης άρδευσης.

Άξιζε όμως και με το παραπάνω τον κόπο αφού το πρανές της οδού Καλοδίκη που εφάπτεται της νέας περιφερειακής οδού από τον κόμβο του Γηπέδου Αλκαζάρ έως και τον κόμβο της Οδού Κοζάνης,   θα προσφέρει μια σημαντική περιβαλλοντική «ασπίδα» σε όλη την συνοικία.

Μέσα σε λίγα χρόνια, με την πλήρη  ανάπτυξη των δένδρων το πρανές θα λειτουργεί ως φίλτρο καθαρισμού των καυσαερίων από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ως φυσικό ηχοπέτασμα για την μείωση του θορύβου ενώ είναι αυτονόητο ότι προσθέτει 2 στρέμματα πρασίνου στην βόρεια πλευρά της συνοικίας που τα είχε μεγάλη ανάγκη.

Ο κ Γαλάτος παρότρυνε ακόμη τους κατοίκους της συνοικίας να  προστατεύσουν και να συνδράμουν στην φροντίδα του νέου χώρου κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξης των δένδρων ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Πρασίνου για την εξαιρετική όπως την χαρακτήρισε μελέτη της διαμόρφωσης του πρανούς της οδού Καλοδίκη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις