ΛΑΡΙΣΑ

Περίπου 80.000 ευρώ χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε φαρμακοποιό!

Συνάντηση μελών των διοικήσεων του Εμπορικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγων Λάρισας

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει για τον κλάδο εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τις οφειλές του, ανέπτυξαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, εκπρόσωποι της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και του μέλους της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Νίκου Τζίκα, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε και οι φαρμακοποιοί να λάβουν τα χρήματα που τους χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι ασφαλισμένοι να μπορούν να έχουν επί πιστώσει τα απαραίτητα φάρμακά τους.

«Να παίρνει ο καθένας τα φάρμακά του, όπως ανέκαθεν γινόταν», τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιπλέον ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ που μετά τις ουρές στα φαρμακεία για να αγοράσουν τα φάρμακά τους χωρίς πίστωση, πρέπει να στηθούν σε άλλη ουρά, να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο ταμείο τους, ώστε να λάβουν κάποια στιγμή πίσω τα χρήματά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Μακρυγιάννης, αφού επεσήμανε ότι στη Λάρισα ειδικότερα και στην επαρχία γενικότερα, παρά τις κινητοποιήσεις του κλάδου, δεν έχουν παρατηρηθεί τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινά στην Αθήνα ή τον Πειραιά, παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους αυτών των κινητοποιήσεων, εκτιμώντας παράλληλα, ότι μετά τις πρώτες επαφές με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να βρίσκεται ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα τις αναστείλει για το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μακρυγιάννης τόνισε ότι το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι 1 δισ.  100 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 80.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 12.000 Ελληνες φαρμακοποιούς!

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι γεγονός ότι πολλά φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για περίπου 350 φαρμακεία πανελλαδικά αλλά και 9 στο νομό Λάρισας.

Ο πρόεδρος των Λαρισαίων φαρμακοποιών τόνισε ότι ο κλάδος έχει προτείνει μια σειρά λογικών και εφαρμόσιμων μέτρων με την υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά επεσήμανε ότι συνολικά το πρόβλημα των δαπανών για την υγεία (φαρμακεία, ιατρικές δαπάνες και νοσοκομεία, δίνουν ένα οικονομικό «άνοιγμα» 10 δισ.  ευρώ) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικό θέμα που αν δεν επιλυθεί μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη καταστροφή το προσεχές διάστημα.

( newsroom onlarissa.gr)     

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις