Ορκίζονται σήμερα οι νέοι 300 της Βουλής

Δημοσιεύθηκε στις: 28 Ιουνίου 2012, 09:20

Αύριο αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Το πρωί της Πέμπτης συγκαλείται η νέα Βουλή (15η περίοδος) και στις 10:00 θα τελεστεί η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αύριο, Παρασκευή, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος είναι ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ παραμένει προς επίλυση το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η λύση του προβλήματος της αριστερής πτέρυγας, καθώς τα έδρανα του ΚΚΕ διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας φέρεται να κάλεσε τα τρία εμπλεκόμενα μέρη «να τα βρουν μεταξύ τους», ενώ συνέστησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να μην πειράξουν το ΚΚΕ, το οποίο καταλαμβάνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα τα πρώτα έδρανα της αριστερής πτέρυγας.

Ωστόσο, το ΚΚΕ είναι πλέον η έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη, διαθέτει μόλις 12 βουλευτές και υπολείπεται των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων. Πάντως ο Περισσός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει αμαχητί τη θέση αυτή, την οποία όμως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους δικού του πολιτικού συμβολισμού. Πολύ περισσότερο τώρα που ένα κόμμα της Αριστεράς έχει καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(in.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ