ΚΟΣΜΟΣ

Ο φόβος για τον τοκετό παρατείνει τη διάρκειά του

Μπορεί να αυξηθεί έως και 47 λεπτά …

Οι έγκυες γυναίκες που φοβούνται τη διαδικασία του τοκετού, τελικά, όταν «σπάνε τα νερά», ο τοκετός τους διαρκεί περισσότερη ώρα σε σχέση με εκείνο των γυναικών που βλέπουν την όλη διαδικασία πιο χαλαρά, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες που έκαναν σχετικές μελέτες επάνω στο θέμα.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τη Σαμάνθα Σάλβενσεν Άνταμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακέρσους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη σε διεθνές γυναικολογικό περιοδικό, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 2.200 εγκύων γυναικών, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν ξαναγεννήσει.

Συνολικά, όπως δήλωσαν, το 7,5% των γυναικών φοβούνταν τον επερχόμενο τοκετό.

Οι Νορβηγοί γιατροί διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι φοβισμένες έγκυες είχαν τελικά τοκετό που διήρκεσε μιάμιση ώρα περισσότερο (περίπου οκτώ ώρες συνολικά) σε σχέση με τις πιο θαρραλέες, που χρειάστηκαν γύρω στις εξήμισι ώρες.

Όμως, αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιμήκυνση του τοκετού, όπως η επισκληρίδιος αναισθησία, τότε, κατά τους ερευνητές, ο παράγων του φόβου από μόνος του εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 47 λεπτά τη διάρκεια του τοκετού κατά μέσο όρο.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά, αφού ο φόβος και το άγχος πριν τη γέννα αυξάνουν τη συγκέντρωση των ορμονών κατεχολαμινών στο αίμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, μειώνουν την ικανότητα συστολών της μήτρας, γεγονός που παρατείνει τον τοκετό.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις