ΛΑΡΙΣΑ

Εκτός εφημερίας η αγγειοχειρουργική κλινική

Λόγω  ελλιπούς σχεδιασμού στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών

Εκτός του προγράμματος των γενικών εφημεριών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κινδυνεύει να μείνει η Αγγειοχειρουργική κλινική, η μοναδική κλινική στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπως αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελευθερία».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι η έλλειψη επικουρικών ιατρών για την πρόσληψη των οποίων, σύμφωνα με τη διεύθυνση της κλινικής δεν υπήρξε μέριμνα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα μετά τις 3 Ιουλίου η Αγγειοχειρουργική να μην εφημερεύει στις γενικές εφημερίες, να μην δέχεται δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως συνέβαινε πριν 6 χρόνια, προτού λειτουργήσει η κλινική στο ΠΝΛ.

Προχθές, Ιατρικός Σύλλογος (ΙΣΛ) και Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) απάντησαν αρνητικά προς τον διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λάρισας (Πανεπιστημιακού και Γενικού) Ηλία Σκυλλάκο μετά την απόφαση, καθήκοντα αγγειοχειρουργού να ασκούν γιατροί της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού.

Η απάντηση ΙΣΛ και ΟΕΝΓΕ προκλήθηκε μετά την αντίδραση γιατρών της Θωρακοχειρουργικής να «καλύπτουν», ως συγγενέστερη ειδικότητα τους συναδέλφους τους αγγειοχειρουργούς, σε μια ύστατη προσπάθεια, με μια λύση «μπάλωμα» προκειμένου να συνεχίσει να εφημερεύει η Αγγειοχειρουργική κλινική.

Οι δυο φορείς των ιατρών (σ.σ. των οποίων η γνώμη ζητήθηκε) διευκρινίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «αντιποίηση άλλης (ιατρικής) ειδικότητας» ζητώντας από τη διοίκηση του ΠΝΛ να ανακαλέσει το σχετικό της έγγραφο.

Άσχετα όμως από αυτό, η μη προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών Αγγειοχειρουργικής, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των Θεσσαλών πολιτών οι οποίοι, αν δεν βρεθεί κάποια άλλη λύση, θα πρέπει να διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η περιοχή διαθέτει αντίστοιχη κλινική.

Πρόκειται για οπισθοδρόμηση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή όταν, όπως εξηγεί στην «Ε» ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και διευθυντής της ομώνυμης κλινικής του ΠΝΛ Αθανάσιος Γιαννούκας, «τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, που προκηρύχθηκαν οι θέσεις επικουρικών ιατρών, για την κλινική μας δεν δόθηκε καμία θέση, δεν εντάχθηκε καμία θέση στον σχετικό πίνακα παρά το αίτημά μας και παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τη διοίκηση.

Σήμερα μείναμε τρεις αγγειοχειρουργοί ιατροί και όπως γίνεται αντιληπτό στον καθένα, αδυνατούμε να καλύψουμε το πρόγραμμα των γενικών εφημεριών, παρά μόνο το τακτικό πρόγραμμα τις εσωτερικές εφημερίες.

Το πρόγραμμα εφημεριών αφορά μέχρι και τις 3 Ιουλίου, δηλαδή αργότερα δεν θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στις γενικές εφημερίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τα επείγοντα περιστατικά» καταλήγει ο κ. Γιαννούκας.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Βαγγέλης Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις