ΛΑΡΙΣΑ

Στην ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού το επίκεντρο

Εκδήλωση στη Λάρισα από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης

Στην ηλεκτρονική συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αφορούσε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας.

Η εκδήλωση, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου φροντιστών Χρήστος Βλούχος ενώ στις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας Θεόδωρος Τσιρίκογλου.

Στις «παγίδες» και στις «έξυπνες» επιλογές του μηχανογραφικού αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Απόστολος Κουτρουμπέλης.

Ο κ. Κουτρουμπέλης παρουσίασε επίσης τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μία σημαντική αύξηση των υποψηφίων κατά 700 που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα σβήνει πάντως στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για τη Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, με την Ιατρική της Αθήνας να είναι λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά.

Εντυπωσιακά χαμηλές πάντως θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια» κατέληξε ο κ. Κουτρουμπέλης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Λάρισας Χρήστος Βλούχος με εισήγησή του αναφέρθηκε στις τεχνικές συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ενώ τέλος ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Παύλος Παύλου ανέπτυξε το θέμα των σπουδών στην Κύπρο.

Η εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Τράντας, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις υποψηφίων και γονέων.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις