ΛΑΡΙΣΑ

Σε ετοιμότητα για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Φερομονικές παγίδες από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2012» έχει ξεκινήσει και τη φετινή χρονιά η παρακολούθηση των συλλήψεων τόσο του πράσινου όσο και του ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Αντιπεριφέρειας  Λάρισας, τις προσεχείς ημέρες, θα επεκτείνει το δίκτυο και σε άλλες περιοχές.

Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων καθώς και από επιτόπιους ελέγχους, που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει σχετικά αυξημένος πληθυσμός πράσινου σκουληκιού.

Η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς να μην προβούν σε εσπευσμένη χημική επέμβαση, ειδικά με τα κλασσικά ισχυρά εντομοκτόνα σκευάσματα, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις (όπως θανάτωση ωφελίμων, έξαρση τετρανύχου, εμφάνιση ανθεκτικότητας κ.α.). Στην περίπτωση που διαπιστωθούν τουλάχιστον 5 ζωντανά σκουλήκια στα 100 χτένια, τότε μόνο να γίνει επέμβαση με βάκιλο.

Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούνται οι βαβακοκαλλιεργητές να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Με συνεχείς παρατηρήσεις και επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται από αρμόδιους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Π.Ε. Λάρισας, η Υπηρεσία θα εκδίδει άμεσα δελτία τύπου με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων βαμβακοπαραγωγών καθώς και την αναγκαιότητα ή μη χημικής επέμβασης.

Αν κάποιος βαμβακοπαραγωγός εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργεια του, καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας, στα τηλέφωνα: 2413511119, 2413511144, 2413511211 & 2413511181.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις