ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ισπανία εναντίον Πορτογαλίας για μια θέση στο μεγάλο τελικό

Στις 9.45 το βράδυ στο “Donbass Arena” του Ντόνετσκ

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα και αύριο το EURO 2012, με την διεξαγωγή των δύο ημιτελικών. Απόψε (21:45 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί ο «ημιτελικός της Ιβηρικής», ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, με «έπαθλο» την συμμετοχή στον τελικό της 1ης Ιουλίου.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων «Donbass Arena» του Ντόνετσκ με διαιτητή τον Τούρκο, Τσουνεϊτ Τσακίρ.

Οι Πορτογάλοι του Πάουλο Μπέντο έφτασαν σχεδόν «αθόρυβα» στην τελική τετράδα. Στην φάση των ομίλων, άφησαν εκτός συνέχειας την Ολλανδία, προκρίθηκαν στα ημιτελικά επικρατώντας 1-0 της Τσεχίας στους «8» της διοργάνωσης και πλέον δείχνουν ικανοί για όλα, έστω και αν θα αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης.

Ο Πάουλο Μπέντο έχει δημιουργήσει ένα σύνολο, που βασίζεται στο παραδοσιακό 4-3-3 που «εξάγει» η ποδοσφαιρική Πορτογαλία, με βασικό άξονα στην ανάπτυξη και την δημιουργία, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και μαζί με τους Νάνι, Μεϊρέλες, Μουτίνιο και Κοεντράο, μπορούν να διασπάσουν οποιαδήποτε άμυνα.

Οι Πορτογάλοι παίζουν σχεδόν «ελεύθερο ποδόσφαιρο» με διαρκή κίνηση σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, στοχεύοντας στην δημιουργικότητα, τόσο από τα πλάγια, όσο και από τον άξονα. Η παρουσία των Πέπε και Μπρούνο Αλβες στα μετόπισθεν αποτελεί εγγύηση και προσφέρει ασφάλεια στους συμπαίκτες τους, ενώ ουσιαστική δουλειά κάνει στον χώρο του κέντρου και ο Μιγκέλ Βελόσο.

Ωστόσο, στον ημιτελικό και προφανώς λόγω της κρισιμότητας που έχει ο αγώνας, ενδεχομένως να παίξουν πιο επιφυλακτικά, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανασταλτική λειτουργία, προκειμένου να κρατήσουν μακριά από την εστία του Πατρίσιο τους Ισπανούς.

Από την πλευρά του, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, φαίνεται να προτιμά μία 11άδα χωρίς κλασικό επιθετικό. Ο έμπειρος τεχνικός έχει αυτήν την πολυτέλεια, καθώς στο 4-3-3 των «φούριας ρόχας» μπορούν να σκοράρουν σχεδόν όλοι οι παίκτες. Ενδεικτικό της ποιότητας που έχουν οι Ισπανοί, είναι ότι ο Ινιέστα -ένας κατ΄ εξοχήν μέσος- παίζει ως κρυφός κυνηγός πίσω και δίπλα από τον παίκτη που γίνεται σέντερ φορ, ανάλογα με τον τρόπο που αναπτύσσεται σε κάθε φάση η ομάδα.

Ο Τσάβι με τον Τσάμπι Αλόνσο αποτελούν «καταλύτες» στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ Μπούσκετς και Άλμπα κάνουν πολλή από την «βρώμικη» δουλειά. Στην αμυντική λειτουργία, ο Ικερ Κασίγιας αποτελεί εγγύηση, όπως και οι Ράμος, Πικέ. Όσον αφορά στον δημιουργικό και εκτελεστικό τομέα, Σεσκ Φάμπρεγας και Νταβίντ Σίλβα θα αναλάβουν το βάρος να σπάσουν την πορτογαλική άμυνα.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Πάουλο Μπέντο, σύστημα 4-3-3): Πατρίσιο, Περέϊρα, Αλβες, Πέπε, Κοεντράο, Μεϊρέλες, Βελόσο, Μουτίνιο, Νάνι, Αλμέιδα, Ρονάλντο.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε, σύστημα 4-3-3): Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Τσάβι, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα, Φάμπρεγας, Ινιέστα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις