ΛΑΡΙΣΑ

Οριακά καλύτερες επιδόσεις

Συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων

Παραθέτουμε το κείμενο του εκπαιδευτικού και ερευνητή Γιώργου Καββαδία, όπως αυτό αναρτήθηκε στο εκπαιδευτικό site cleverclass.gr.

Στην τελική ευθεία πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους βρίσκεται στο «κόκκινο». Η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων και του γενικού βαθμού πρόσβασης από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί το προτελευταίο και σημαντικό κομμάτι του παζλ που καθορίζει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Λείπει, όμως, το βασικότερο που είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους. Στην ουσία πρόκειται για τον σημαντικότερο από τους  παράγοντες που διαμορφώνουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που διατυπώναμε με τη λήξη των εξετάσεων: «…τα δυσκολότερα θέματα συγκριτικά με το 2011σε αρκετά μαθήματα σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο συνωστισμό των πρώτων προτιμήσεων στα κεντρικά τμήματα παρασκευάζουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που εντείνει τον ανταγωνισμό όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, αλλά και για τα κεντρικά τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. (κυρίως Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης). … χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν ισχύει πάντα η εξίσωση: δυσκολότερα θέματα = χειρότερες επιδόσεις.

Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν είναι ενιαία για όλα τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις. Αλλά παρά την ανισοκατανομή των επιδόσεων και τις διαφοροποιήσεις η εικόνα των επιδόσεων θα στην Τεχνολογική κατεύθυνση θα είναι πολύ  χειρότερη συγκριτικά με το 2011. Αισθητά χειρότερη στη Θετική και ελαφρώς ή και αισθητά καλύτερη στη Θεωρητική. … η πτώση δε θα είναι τόσο έντονη και θεαματική, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε., εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης αυτών των τμημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ανισοκατανομή των επιδόσεων ανά κατεύθυνση προδιαγράφει βάσεις δύο ταχυτήτων….»

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από την επεξεργασία των στοιχείων του γενικού βαθμού πρόσβασης προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιδόσεις των υποψηφίων και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

1.Οριακή αύξηση αριστούχων.  Το 2011 καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός αριστούχων της τελευταίας πενταετίας. Ο συνολικός αριθμός αριστούχων το 2012 ανέρχεται στους  6.800 ή 8,01% έναντι 6.178  ή 7,22 % πέρυσι. Είναι αισθητή η αύξηση των αριστούχων της Θεωρητικής κατεύθυνσης κατά 784, αλλά δεν ήταν αναμενόμενη ακόμα και η οριακή αύξηση κατά 14 της Θετικής. Αναμενόμενη η μείωση κατά 199 στην Τεχνολογική 2.

 

 

 

2. Ο διπολισμός και το μεγάλο χάσμα των επιδόσεων χαρακτηρίζουν και τις επιδόσεις του 2012. Περίπου 1στους 3 υποψηφίους ή ποσοστό 34,17 % βρέθηκαν στον «βυθό» της βαθμολογίας. Συγκεκριμένα 29.009 υποψήφιοι σε σύνολο περίπου 85.000  έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης «κάτω από τη βάση»(0 -9,9), ενώ  το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος: 30.409 ή ποσοστό 35,55 % κατά 4.07, αλλά σε σύνολο 85.600  υποψηφίων. Με άλλα λόγια ποσοστιαία δεν άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα στα χαμηλότερα σκαλιά της βαθμολογίας.

3. Περίπου οι μισοί υποψήφιοι των τριών κατευθύνσεων ή ποσοστό που υπερβαίνει το 45 % συνωστίζονται στον … μεσαίο βαθμολογικό χώρο 12 – 17,9.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

Στη Θεωρητικά κατεύθυνση με σύνολο 35.000 υποψηφίων παρουσιάζεται αύξηση των υποψηφίων κατά 784με τον τελικό τους αριθμό να ανέρχεται στις 3.100. Ειδικότερα στο κορυφαίο σκαλί της βαθμολογίας 19 -20 οι υποψήφιοι αυξήθηκαν σε 555 έναντι μόλις 319 το 2011.

Τα ποσοστά στις υπόλοιπες κλίμακες είναι ανάλογα με τα συνολικά ποσοστά. Σε όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης παρουσιάζεται οριακή ή και σημαντική –στη Λογοτεχνία – άνοδος των επιδόσεων στο ρετιρέ της βαθμολογίας (18 – 20) και στην υψηλόβαθμη κλίμακα (15 – 17,9).

ΘΕΤΙΚΗ

Παρά τη συνολική μείωση των υποψηφίων, η Θετική κατεύθυνση παρουσιάζει αύξηση με τον τελικό αριθμό να φτάνει τους 12.659 υποψηφίους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο σκαλί της βαθμολογίας 19 -20 που κρίνεται η μάχη στα ιατρικά τμήματα αυξήθηκαν κατά 87οι υποψήφιοι.509 έναντι 422 έναντι πέρυσι κάνοντας σκόνη και θρύψαλα τις εκτιμήσεις  για πτώση ακόμα και στην Ιατρική Αθήνας κάτω από 19.000 μόρια!

Περισσότεροι από ένας στους τρεις υποψηφίους ή ποσοστό 34,82 % βρέθηκαν στην υψηλόβαθμη κλίμακα 15 -17,9. Εμφανίζονται χειρότερες επιδόσεις στις υψηλόβαθμες κλίμακες στη Χημεία, στη Φυσική, αλλά όχι δραματικά, και οριακά σε Μαθηματικά και εντυπωσιακά καλύτερες στη Βιολογία κατεύθυνσης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ

Χειρότερη η εικόνα  στην πολυπληθή Τεχνολογική κατεύθυνση 2 (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), αλλά δεν πρόκειται για «εξεταστική σφαγή», όπου εξετάστηκαν 36.400. Αισθητή μείωση αριστούχων κατά 199 με τον τελικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.602 . Στα περσινά  επίπεδα οι υποψήφιοι με βαθμολογία 15 – 17,9. Το παζλ της βαθμολογικής χρεοκοπίας συμπληρώνεται από το υψηλό ποσοστό 48,56 % με βαθμολογία «κάτω από τη βάση».

Περισσότεροι από 7 στους 10 υποψηφίους της Τεχνολογικής … βυθίστηκαν στον βυθό της βαθμολογίας και στα Μαθηματικά και τη Φυσική, αν και οι διαφορές δεν είναι μεγάλες συγκριτικά με πέρυσι, που είναι τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Οριακά καλύτερες είναι οι επιδόσεις στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔΕ) με το ποσοστό αριστούχων να ανέρχεται στο 30,56% και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών (33,80).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις