ΘΕΣΣΑΛΙΑ

“Εργαλείο” και για την ανάπτυξη το νερό

Ιδιαιτέρως παραγωγική αποδείχθηκε η Ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας στη Λάρισα με θέμα «Υδάτινοι Πόροι : Άνθρωπος-Περιβάλλον-Ανάπτυξη».

Από έναν ιδιότυπο διάλογο που διεξήχθη μεταξύ των εισηγητών που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στο βήμα με στοχευμένες αλληλοσυμπληρούμενες εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, παρήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κεντρ. Ελλάδος και την εκπροσώπηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος-δια του επικεφαλής της καθηγητή ΕΜΠ Ανδρέα Ανδρεαδάκη και των συνεργατών του- καθώς και των μελετητών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενη «Διαβούλευσης επί των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας». Τον συντονισμό της είχαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Γεωργιάδης, η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αγγελική Βενέτη και ο μηχανικός Τάσος Μπαρμπούτης της διεπιστημονικής ομάδας που είχε συγκροτήσει το ΤΕΕ για το θέμα.

«Πέραν της πρωτεύουσας περιβαλλοντικής διάστασης, το νερό αποτελεί βασικό πόρο ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος στον εναρκτήριο χαιρετισμό του σημειώνοντας ότι «στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με τη χώρα να διανύει ένα άνυδρο τοπίο με δυσχερή βηματισμό, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας σε σχέση με το παραγωγικό δυναμικό της Θεσσαλίας και δίχως να χρονοτριβή να επικεντρώσουμε στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον πρωτογενή τομέα και την ενέργεια, που συνδέονται με τη διαχείριση των υδάτων».

Παρόντες στην Ημερίδα,  μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας-δήμαρχος Κιλελέρ, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Άρης Γαλάτος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χρήστος Σιδερόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σπύρος Βαλιώτης, ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος, ο διευθυντής Υδάτων Θεσσαλίας Γρηγόρης Σουλιώτης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ο συντονιστής της πανελλήνιας διαβούλευσης επί των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων Σωκράτης Φάμελος, χημικός μηχανικός.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

– «Εισαγωγή στο σχέδιο διαχείρισης νερών με βάση την Οδηγία Πλαίσιο», Σπύρος Παπαγρηγορίου, πολιτικός μηχανικός, μηχανικός περιβάλλοντος MSc, μηχανικός Υδατικών Πόρων Dipl.- Ενveco A.E., συντονιστής Κοινοπραξίας.

– «Πρόγραμμα Μέτρων – κύρια χαρακτηριστικά»,  Γιώργος Κοτζαγεώργης, βιολόγος, περιβαλλοντολόγος PhD – Enveco A.E.

– «Σχέδια διαχείρισης υδατικών  πόρων  Θεσσαλίας : Ευκαιρίες και απειλές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη», Κων. Γκούμας, γεωπόνος, πρώην διευθυντής ΔΕΒ.

– «Σενάρια εξέλιξης της γεωργίας στη Θεσσαλία», Κώστας Οικονόμου, Γεωπόνος- Βακάκης και Συνεργάτες Α.Ε.

– «Η Γεωργία στη Θεσσαλία : Μία επιθετική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης- Αρχές και προϋποθέσεις για στρατηγικό σχεδιασμό στη Γεωργία»,   Φάνης Γέμτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

– «Ποσοτική κατάσταση υπόγειων νερών»,  Βασίλης Περλέρος, γεωλόγος- Γραφείο Μελετών Β. Περλέρος.

– « Κατάσταση εκμετάλλευσης των υδατικών συστημάτων Θεσσαλίας – Δυνατότητες – Προοπτικές»,  Αλέκος Μπέλεσης, γεωλόγος μελετητής.

– «Βέλτιστη διαχείριση επιφανειακών υδατικών πόρων Θεσσαλίας και μεγιστοποίηση υδροηλεκτρικής αξιοποίησης των έργων »,  Ιωάννης Θανόπουλος δρ. μηχανικός.

– «Εναλλακτικά σενάρια ισοζυγίων για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας στη Λεκάνη Απορροής Πηνειού», Γιάννης Καραβοκύρης, πολιτικός μηχανικός, υδρολόγος MSc, PhD .

Η εκδήλωση θα ολοκληρωνόταν σύμφωνα με το πρόγραμμα με παρεμβάσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων και συζήτηση.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις