ΛΑΡΙΣΑ

Βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικου

Τη βελτίωση του δρόμου από τη διασταύρωση της Επαρχιακής οδού Λάρισας-Ελασσόνας μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικου ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου αυτού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η προσβασιμότητα στο χώρο της Ι.Μ. του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής της Ελασσόνας. Ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αξιοποίηση των μνημείων μας τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα το έργο αυτό πρόκειται να στηρίξει και τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής, ενώ αναμένεται να εξυπηρετήσει και τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων της περιοχής καθώς πέριξ του Μοναστηριού υπάρχουν και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες».

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ώθηση του τουρισμού στην περιοχή της Ελασσόνας είναι και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, αφού παρατηρούμε γενικότερα τα τελευταία χρόνια μία σταθερή άνοδο του ενδιαφέροντος για εκδρομές και ταξίδια θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Ο δρόμος προς την Ι.Μ. Βαλέτσικου είναι σημαντικός γιατί βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι -τελικώς- ο προσκυνηματικός τουρισμός στη χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Επιπλέον, γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη η ανάγκη για συνεργασία όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται μπροστά μας για την ανάδειξη του τόσο σημαντικού για τη χώρα μας πολιτιστικο-τουριστικού προϊόντος».

Τονίστηκε ακόμη ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνει βαρύτητα στο ιδιαίτερο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού μέσω της βελτίωσης, συντήρησης και ολοκλήρωσης δρόμων που οδηγούν σε σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας, ώστε να κατασκευασθούν και άλλες υποδομές εντός της Μονής (κελιά), που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες – προσκυνητές  να διαμένουν εκεί.

Με την παρούσα εργολαβία τελικού ποσού σύμβασης μετά την έκπτωση 292.134,49 ευρώ, η οποία αφορά τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου από τη διασταύρωση της Επαρχιακής οδού Λάρισας-Ελασσόνας μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικου Π.Ε. Λάρισας, συνολικού μήκους 7.300 μ., θα εκτελεστούν κυρίως εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών. Με προηγούμενη εργολαβία είχε γίνει η διάνοιξη της οδού και η κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών έργων.

Αναλυτικά,

  • Οι χωματουργικές εργασίες θα περιοριστούν σε αντιμετώπιση και άρση καταπτώσεων σε περιορισμένες θέσεις (όπου κρίνεται απαραίτητο), σε καθαρισμό και μόρφωση των υφιστάμενων τάφρων και ερεισμάτων όπου υπάρχει συγκράτηση κυρίων φερτών υλικών καθώς και διάστρωση μιας στρώσης Ε4 σε όλο το πλάτος της οδού και σε μήκος περίπου 3,5 χλμ.
  • Τα τεχνικά έργα περιλαμβάνουν κυρίως την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στις θέσεις των ελιγμών.
  • Η οδοστρωσία περιλαμβάνει την κατασκευή μιας στρώσης βάσης της Π.Τ.Π. 0-155 πάχους 0,10μ πλάτους 4,5μ έως 5,00μ σε όλο το μήκος της οδού. Σε θέσεις που θα κριθεί απαραίτητο η οδοστρωσία θα ενισχυθεί με την κατασκευή υπόβασης της ΠΤΠ 0-150.
  • Θα διαστρωθεί ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας Α265 πάχους 0,05μ πλάτους 4,0μ έως 4,50μ σε όλο το μήκος της οδού.
  • Το έργο ολοκληρώνεται με την κατακόρυφη σήμανση της οδού και με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης.

Όλες οι παραπάνω εργασίες, θα γίνουν βάσει των τεχνικών προδιαγραφών και των υποδείξεων της Υπηρεσίας.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Μαρία Μαμάρα και ο ανάδοχος της κατασκευάστριας εταιρίας κ. Γ. Στεργιούλας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις