ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πτυχιούχοι από 25 – 35 χρόνων οι περισσότεροι άνεργοι στη Μαγνησία

Ακόμη και οι κάτοχοι δύο μεταπτυχιακών ψάχνουν για εποχιακή απασχόληση

Οι τομείς των επιστημόνων, της παροχής υπηρεσιών καθώς και ο κλάδος των Τεχνολόγων και των ειδικευμένων τεχνιτών είναι αυτοί που κρατούν τα πρωτεία της ανεργίας στο Νομό Μαγνησίας.

Τα πτυχία παραμένουν αναξιοποίητα με τους περισσότερους νέους από 24 έως 35 χρόνων στη Μαγνησία να στρέφονται πλέον ακόμη και εποχικές δουλειές, παρότι διαθέτουν μέχρι και δύο μεταπτυχιακά, για να εξασφαλίσουν ένα μηνιάτικο.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις σήμερα στο Βόλο είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και προσεγγίζουν ξένες αγορές.

Η χρονική περίοδος της ανεργίας στη Μαγνησία συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων εάν και πλέον εξαιτίας της μεγάλης κρίσης πτυχία και διδακτορικά δεν αποτελούν διαβατήριο, αφού απλά συντηρούν μία ολόκληρη γενιά στα 500 και 600 ευρώ, πολλές φορές μάλιστα σε συνθήκες πλήρους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με μπλοκάκι ή σε δουλειές του ποδαριού όπως σερβιτόροι, φύλακες, αποθηκάριοι ή σε ντελίβερι.

Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.

Το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξάλλου οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Η απόκτηση ενός πτυχίου δεν συνοδεύεται απαραιτήτως και από μία θέση εργασίας, αφού από τις καταγραφές του ΟΑΕΔ εξάγεται το συμπέρασμα ότι και στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και απόφοιτοι Λυκείου και ΙΕΚ χωρίς να εξασφαλίζουν μία θέση στον ήλιο παρότι μπορεί να είναι κάτοχοι master και διδάκτορες.

Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν κατάρτιση.

Υπολογίζεται επίσης ότι από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 10% των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρ’ ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αλλά και οι προτεραιότητες που θέτουν πλέον οι εργοδότες έχουν μετατοπιστεί από την κλασική ζήτηση, για εργαζόμενους στην προώθηση προϊόντων σε πιο εξειδικευμένους κλάδους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους τομείς των πωλήσεων, της παραγωγής και της πληροφορικής.

Ειδικότερα, στις θέσεις που σχετίζονται με την “προώθηση” καταγράφεται αύξηση στην προσφορά θέσεων που σχετίζονται με εξωτερικές πωλήσεις και με το marketing, ενώ πτωτικά κινούνται οι προθέσεις των εργοδοτών στις τηλεφωνικές πωλήσεις και στις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής.

Σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ στο Βόλο οι μεταβολές που παρατηρούνται στα κριτήρια των εργοδοτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων μεταβάλλονται καθημερινά, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές και προσεκτικές στις επιλογές τους.

“Εύκολες προσλήψεις δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Κεντρικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα των υποψηφίων στη θέση για την οποία προορίζονται” υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι έμφαση δίνεται στην κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων, στην επαγγελματική εμπειρία, στα σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων με κρίσιμα σημεία τον προσανατολισμό στη δράση, την ενεργητικότητα, την αίσθηση καθήκοντος.

Οι περισσότερες ωστόσο από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ή εκδηλώνουν ενδιαφέρον για προσλήψεις σήμερα στο Βόλο είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και προσεγγίζουν ξένες αγορές.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις