ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στην εκπαίδευση

Με αφορμή την κατανομή των τελειόφοιτων των δημοτικών σχολείων στα γυμνάσια της πόλης του Βόλου

«Τσουνάμι» αντιδράσεων σε μαθητές, γονείς, διευθυντές Γυμνασίων αλλά και καθηγητές, έχει προκαλέσει η χωροταξική κατανομή του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων που από τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν σε Γυμνάσια του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η μη ορθολογική –όπως χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτη Σαββελίδη – κατανομή των μαθητών, συνιστά για άλλα γυμνάσια… «πυκνοκατοίκηση», ενώ κάποια θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με λιγότερα τμήματα στην πρώτη τάξη, αφήνοντας τους «περισσευούμενους» καθηγητές… σύξυλους, να αναζητούν άλλα σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, γίνεται η χωροταξική κατανομή των μαθητών που αποφοίτησαν από την έκτη τάξη των δημοτικών σχολείων προς τα Γυμνάσια που θα φοιτήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.

Φέτος, η «τυπική» αυτή διαδικασία, έρχεται να εγείρει αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν της σχολικής οικογένειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Σαββελίδη, η κατανομή των μαθητών δεν έγινε με ορθολογικό τρόπο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου- Ν. Ιωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε άλλα γυμνάσια κατανέμονται περισσότεροι μαθητές σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά και δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές για τη σύσταση των επιπλέον τμημάτων που απαιτούνται με βάση τον αριθμό τους, ενώ σε άλλα γυμνάσια, οι μαθητές είναι λιγότεροι, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συσταθούν λιγότερα τμήματα, με αποτέλεσμα καθηγητές να μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και να αναγκάζονται να «βγουν στη γύρα» αναζητώντας κενές θέσεις σε άλλα σχολεία για να καλύψουν το πλήρες ωράριό τους.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των 2ου Γυμνασίου Βόλου, 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και Γυμνασίου Ιωλκού, όπου τα τμήματα μειώνονται κατά δύο σε κάθε σχολική μονάδα αλλά και του 5ου Γυμνασίου Βόλου, όπου οι καθηγητές ψάχνουν λύσεις για να υποδεχθούν τον αυξημένο αριθμό μαθητών που τους κατανεμήθηκε.

Η κατανομή όμως, φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει και τους ίδιους τους μαθητές αλλά και γονείς τους, καθώς τα Γυμνάσια στα οποία καλούνται να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, δεν είναι τα κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι αποστάσεις που καλούνται να διανύσουν για να πάνε στο σχολείο όπου υπάχθηκαν είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με την απόσταση που τους χωρίζει από σχολεία που βρίσκονται στις γειτονιές τους.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί, με στόχο τη διόρθωση των αστοχιών. Το θέμα θα απασχολήσει κατά προτεραιότητα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, στις 7:30 το απόγευμα.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Ελένη Χάνου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις