ΤΑΞΙΔΙΑ

Μήλος, το νησί της Αφροδίτης

Στο έδαφος της βρέθηκε η Αφροδίτη που από τότε κουβαλάει στο όνομά της και τον τόπο καταγωγής.

Μπορεί η Αφροδίτη της Μήλου να δίχασε την Ευρώπη με τα εξώφυλλά της, η ίδια η Μήλος όμως έχει κάνει εξώφυλλα που μάγεψαν με τις ομορφιές της.

Ομορφιές που απλώνονται στα 151 τετραγωνικά της χιλιόμετρα, άλλες κρυφές και άλλες φανερές.

Η Μήλος έχει πάνω από 70 παραλίες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά. Το ηφαιστειογενές έδαφος έχει δώσει διάφορα σχήματα στις ακτές της. Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο, κατάλευκο Σαρακήνικο που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται σε φυσικές σπηλιές και γέφυρες με μικρές αμμουδιές. Η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή του Παπάφραγκα.

Τα Πολλώνια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους επισκέπτες. Ταβέρνες, εστιατόρια και μικρά καφενεία πλαισιώνουν το λιμανάκι του.

Η Μήλος έχει 4.500 χιλιάδες κατοίκους οι οποίοι μοιράζονται σε οκτώ χωριά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται γύρω από τον Αδάμαντα, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Κοντά στο χωριό Τρυπητή βρίσκονται οι κατακόμβες, το πρώτο μεγάλο νεκροταφείο των πρωτοχριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Οι κατακόμβες της Μήλου είναι στοιχείο που μαρτυρεί το πέρασμα των αρχαίων Ελλήνων από την Ελληνιστική περίοδο στην Χριστιανική και αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα Χριστιανικά μνημεία του κόσμου. Στα μεταλλεία και τα ορυχεία του νησιού δούλευαν εκείνη την εποχή χιλιάδες εργάτες Ρωμαίοι, Έλληνες και Εβραίοι. Τα ορυκτά ταξίδευαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίς στο νησί.

Η Μήλος ξεχωρίζει λόγω του ηφαιστειογενούς της εδάφους. Τα ηφαίστεια της έδρασαν τα τελευταία 3.000.000 χρόνια δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών σχημάτων που κρύβουν δεκάδες ορυκτά στο υπέδαφός τους.

Τα μεταλλεία που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του νησιού μοιάζουν με μωσαϊκό χρωμάτων σημαντικών ορυκτών.

Όταν τελειώνει η μεταλλευτική δραστηριότητα σε μια περιοχή γίνεται η αποκατάσταση του τοπίου, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για το νησί, τόσο από οικολογικής όσο και από τουριστικής πλευράς.

Το ωραιότερο μέρος για να τελειώσεις τη μέρα σου στη Μήλο είναι στην Πλάκα, την πρωτεύουσα, από όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει το απέραντο Αιγαίο που αποκτά μαγευτικά χρώματα στη δύση του ήλιου.

Η Πλάκα διατηρεί τη γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και πολύχρωμες αυλές. Από το κάστρο της ο ήλιος πέφτει και βάφει τη θάλασσα με αποχρώσεις που δεν συναντά κανείς εύκολα.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η φιλοξενία των κατοίκων που βλέπουν τον επισκέπτη όχι σαν τουρίστα, αλλά σαν καλεσμένο στο σπίτι τους. Γι’ αυτό άλλωστε όσοι επισκέφτηκαν μια φορά τη Μήλο το επαναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κείμενο  –  Φωτογραφίες:  Τάσος Γούσιος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις