ΚΟΣΜΟΣ

Eπιβεβαιώνεται η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη Συρία

Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο της. 

«Το συμβάν αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ακολουθεί ξεχωριστή συνάντηση που είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με ανώτατους διοικητές του στρατού.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του στρατού.

Σε άλλο ρεπορτάζ του το ίδιο δίκτυο μετέδωσε επίσημη ανακοίνωση η οποία επιβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες εντοπισμού των δύο αγνοούμενων πιλότων του F4 έχουν αποβεί άκαρπες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη Συρία.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι το αεροσκάφος ενδεχομένως και να παραβίασε για λίγο τον συριακό εναέριο χώρο. «Συμβαίνει συχνά με τέτοιες ταχύτητες που αναπτύσσονται να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλης χώρας» τόνισε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι η Αγκυρα αναμένει εξήγηση από την Συρία για τους λόγους που κατέρριψε το μαχητικό της αεροσκάφος.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου με τον οποίο επικοινώνησε το CNN, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το περιστατικό και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τους διοικητές του τουρκικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσουν για τα μέτρα τα οποία θα λάβει η Τουρκία μετά την κατάρριψη.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι συζήτησαν επίσης για την επιχείρηση εντοπισμού των δύο αγνοούμενων πιλότων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ευελπιστεί η Τουρκία και η Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ελπίζει αυτό το σοβαρό περιστατικό να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές μέσω της διπλωματικής οδού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού, κάνοντας έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Οι σχέσεις Αγκυρας-Δαμασκού έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τους χειρισμούς του Ασαντ στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον πρόεδρο της Συρίας να αποχωρήσει από την εξουσία, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Επιπλέον, πάνω από 30.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία, προκειμένου να γλιτώσουν από την αιματοχυσία.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4.

Χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από την Λαττάκεια.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις