ΕΛΛΑΔΑ

Όρους βάζει η Τρόικα για να δεχθεί αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Κατευθείαν στα … πολύ βαθιά θα πέσει η νέα τρικομματική κυβέρνηση

Όσοι ελπίζουν σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και εξάλειψη των όρων λιτότητας θα διαψευσθούν αφού η διαδικασία προβλέπει ότι πρώτα θα επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα, οι εταίροι θα εξετάσουν την έκθεσή της και μετά θα ξεκινήσουν τυχόν διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Μνημόνιο, οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ολόκληρο το καλοκαίρι.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης (eurowork group) που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσουν για την τύχη του ελληνικού προγράμματος θα θέσουν όρους και προαπαιτούμενα για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν είναι η ολοκλήρωση της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Όσον αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, έχει αναληφθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015, για 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2012, για μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, για αύξηση της εφεδρείας κάθε χρόνο και για κατάργηση των κενών θέσεων.

Τα περιθώρια για τη νέα κυβέρνηση είναι πολύ ασφυκτικά και θα φανεί στις επόμενες ημέρες αν η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή ατζέντα για μεταρρυθμίσεις και ως που μπορεί να φτάσει στις υπαναχωρήσεις της από την προεκλογική ρητορεία.

Στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπει το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με άξονες την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής για άλλα 2 έτη.

Το πρόβλημα που μπαίνει εδώ είναι ότι αν οι ευρωπαίοι κάνουν αποδεκτό το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση θα χρειαστεί να μας δανείσουν επιπρόσθετα 16-20 δισ. Ευρώ.

Στο Εurogroup τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Εκεί κρίνεται σήμερα και η τύχη της δόσεως του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη χώρα μας και το οποίο δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις