ΕΛΛΑΔΑ

Οι 40άρηδες στην κυβέρνηση Σαμαρά

39 άτομα μετέχουν στη νέα κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, στο σχήμα μετέχουν 17 Υπουργοί, 6 Αναπληρωτές Υπουργοί και 15 Υφυπουργοί.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ένα μεγάλο μέρος του νέου σχηματισμού προέρχεται από τη λεγόμενη “γενιά” των σαραντάρηδων, με κάποιους να διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ άλλοι βρίσκονται λίγο μετά τα πενήντα, όπως ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Συγκεκριμένα το “νέο αίμα” της κυβέρνησης, ανά έτος γέννησης και ηλικία, αναλύεται ως εξής:

Κωνσταντίνος Καραγκούνης 1975, ετών 37

Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης είναι από τους “βενιαμίν” της νέας κυβέρνησης και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Όλγα Κεφαλογιάννη 1975, ετών 37

Η Όλγα Κεφαλογιάννη που ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού και η Φωτεινή Σκοπούλη που έγινε υφυπουργός Εργασίας, είναι οι μόνες γυναίκες της κυβέρνησης. Είναι κόρη του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ενώ έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέχθηκε πρώτη σε σταυρούς βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας.

Χρήστος Σταϊκούρας 1973, ετών 39

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στο νομό Φθιώτιδας. Μέχρι πρότινος είχε ρόλο αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, της Νέας Δημοκρατίας.

Παναγιώτης Μηταράκης 1972, ετών 40

Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εργάσθηκε στον Ιδιωτικό Τομέα, ως Οικονομικός Αναλυτής, την περίοδο 1998-2010 και το 2005 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη. Το 2010 για να ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ., υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Το 2011 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εκλέχτηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Μάξιμος Χαρακόπουλος 1968, ετών 44

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στις 8 Δεκεμβρίου 2009 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Μετέχει στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων & Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου με το Αζερμπαϊτζάν και την Ιορδανία.

Μάριος Σαλμάς 1968, ετών 44

Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας. Από το 2000 μέχρι σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2009, διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Κατά την εσωκομματική διαδοχή, τάχθηκε στο πλευρό του σημερινού πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ στην προηγούμενη Βουλή κατείχε τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης 1966, ετών 46

Υπουργός Εσωτερικών. Θεωρείται ιδιαίτερα πεπειραμένο στέλεχος καθώς έχει διατελέσει  Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Μανούσος Βολουδάκης 1966, ετών 46

Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οικονομολόγος, εξελέγη Βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. το 2007. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2005-2006.

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου 1965, ετών 47

Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Έως σήμερα εργαζόταν ως Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα ήταν πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Γεώργιος Μαυραγάννης 1965, ετών 47

Υφυπουργός Οικονομικών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (2008-10). Κάτοχος διδακτορικού (1992) και Master (1989) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και πτυχίου του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987).

Κωνσταντίνος Χατζηδάκης 1965, ετών 47

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Υπήρξε Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1994 έως το 2007. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής για δυόμισι χρόνια και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα ίδια θέματα επί επτάμισι έτη. Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009.

Σταύρος Καλαφάτης 1965, ετών 47

Δικηγόρος από το 1990. Υπήρξε υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας  από τις 18 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 9 Ιανουαρίου 2011

Ιωάννης Βρούτσης 1963, ετών 49

Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας. Ο Γιάννης Βρούτσης ήταν αναπληρωτής τομέαρχης οικονομίας της ΝΔ και αναλαμβάνει για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο. Είναι ο αμέσως επόμενος υπουργός εκλεγμένος από το νομό Κυκλάδων μετά την εποχή της Ελισάβετ Παπαζώη και του Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Σίμος Κεδίκογλου 1963, ετών 49

Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δημοσιογράφος με πολυετή δράση και εργασία μεταξύ άλλων και στην εφημερίδα “Απογευματινή” και “Καθημερινή”. Το 2011 διατέλεσε Τομεάρχης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Κωνσταντίνος Μουσουρούλης 1963, ετών 49

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οικονομολόγος, Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Από το 2007 μέχρι το 2009 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αρμόδιος για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους. Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και Πρόεδρος της Επιτροπής για την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου “Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”.

news247.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις