ΕΛΛΑΔΑ

«Κλειδώνει» (;) σήμερα ο σχηματισμός κυβέρνησης

Οι οριστικές κρίσιμες επαφές πραγματοποιούνται το μεσημέρι

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι καθοριστικής σημασίας συναντήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στις 12 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη.

Στη 1 το μεσημέρι θα επαναληφθεί επίσης η σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, μέχρι τις 11 το βράδυ, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες σύγκλιση απόψεων και καλό κλίμα ως προς τις περισσότερες θέσεις.

Ανοιχτά παραμένουν επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη φορολογία και τους πολιτικούς θεσμούς.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε για δεύτερη φορά εντός της ημέρας σύσκεψη με την ομάδα των «επτά» (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Μ. Ανδρουλάκης), για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Στις προθέσεις των τριών κομμάτων είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύγκλιση απόψεων

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, συμμετείχαν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης και Στέργιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των κομμάτων η ολοκλήρωση του έργου τους δεν σχετίζεται με τη συμφωνία για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς υπάρχει πολιτική βούληση από τους τρεις αρχηγούς για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε εν πολλοίς σύγκλιση. Η συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, δηλαδή η κάθε πλευρά παρουσίασε τα θέματα που κατά προτεραιότητα θεωρεί σημαντικά ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ έθεσαν με επιτάσεως ως θέμα αιχμής το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά και στο θέμα της διασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Το σημείο αυτό δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά οι εκπρόσωποί της στην συνάντηση επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα το εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα.

Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων έθεσαν και το ζήτημα της επανεξέτασης του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια αλλά και το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις