ΕΛΛΑΔΑ

Στάχτη έγιναν 20.000 στρέμματα στην Κερατέα

Υπό έλεγχο όλα τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Υπό έλεγχο βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Κερατέας, λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της μέρας, μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς και συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ εκτός από τους 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τις δυνάμεις της Αττικής, που παραμένουν στο σημείο, έφτασαν άλλα 15 οχήματα από την Περιφέρεια.

Παράλληλα, αναμένονται τα δύο καναντέρ που στέλνει η Ιταλία για ενίσχυση, αποδεχόμενη το αίτημα της Πυροσβεστικής και της κυβέρνησης προς τις χώρες της Ευρώπης για βοήθεια, ενώ εξετάζεται το αίτημα και από τη Γαλλία και την Κροατία.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κερατέα που απείλησε σπίτια και έγινε αιτία να τραυματισθούν ελαφρά τρεις πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 20.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι συλληφθέντες είναι δύο 57χρονοι ένας 46χρονος και ένας 37χρονος.

Οι συλληφθέντες οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί από σπινθήρα η πυρκαγιά. Και οι τέσσερις θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα τη Δευτέρα.

Επίσης, συνελήφθη ένας 83χρονος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

Ο 83χρονος εκτελούσε θερμές εργασίες με τη χρήση ηλεκτρικού τροχού στην οικία του.

Από τις 6 το βράδυ του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής, συνολικά εκδηλώθηκαν 32 πυρκαγιές. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και των ισχυρών ανέμων τέθηκε σε επιφυλακή όλη η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, που τέθηκε υπό έλεγχο, στη Μεγάλη Σπηλιά Μονεμβασιάς και στη θέση Τρύβλακας Κύθνου η οποία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Στο νησί την επιχείρηση κατάσβεσης έχει αναλάβει ομάδα 15 πολιτών με επικεφαλής έναν και μοναδικό εποχικό πυροσβέστη και τη βοήθεια μιας υδροφόρας του Δήμου.

Ένα νέο μέτωπο εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στη θέση Λουμπάρδα, Αγίας Μαρίνας Κορωπίου. Επί τόπου έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Ρίψεις από αέρος επιχειρούν 4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Νέο μέτωπο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο Στεφάνιο Κορινθίας. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Ρίψεις νερού και από 2 αεροπλάνα.

Βάσει του Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος στους νομούς: Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου-Ικαρίας, Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, για τις πυρκαγιές ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός ο οποίος ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων του ΠΣ παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις.

Κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον Εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα με τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα στην Αττική.

Τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται στην Πύλο για τις εκλογές.

Κλιμάκιο και του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Θ. Δρίτσα θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων εντός της ημέρας.

Για την κατάσταση σε όλη την Ελλάδα ενημερώνεται και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις