ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική

Φωτιά μαίνεται στην Κερατέα από το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και επεκτείνεται προς Λαύριο και Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο.

Πυρκαγιά και στην Παλλήνη, καθώς και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στην Αγία Μαρίνα Καλάμου. Φωτιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα και στη Νεάπολη Λακωνίας. Κλειστοί δρόμοι εξαιτίας των πυρκαγιών. Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Π.Πικραμμένου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κερατέα και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας φέρει εγκαύματα. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τους.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα, ένα που επεκτείνεται προς την Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο και ένα προς Λαύριο.

Στην Κερατέα οι δυνατοί άνεμοι (7 μποφόρ με ριπές που φτάνουν τα 8), δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα.

Στη περιοχή βρίσκονται πάνω από 60 οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες των δήμων, 120 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, εθελοντές ενώ ρίψεις νερού κάνουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως είπε στο δελτίο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, η φωτιά εκτείνεται σε έκταση 10 χιλιομέτρων περίπου. Το ένα κύριο μέτωπο κατευθύνεται προς την θάλασσα, στην Παλαιά Φώκαια, και το άλλο προς την περιοχή του Μεγάλου Πεύκου και εν συνεχεία πάλι προς τη θάλασσα.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε κατάσταση επιφυλακής.

Ανά διαστήματα οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τις αυλές σπιτιών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπήκαν και μέσα σε αυτές.

Κάτοικοι υποστηρίζουν πως σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής έχουν καεί μόνο παραπήγματα.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το γηροκομείο των Κωνσταντινουπολιτών στη Παλαιά Φώκαια, ενώ και ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερα σημεία.

Νέες πυρκαγιές νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά σε σπίτια εκδηλώθηκαν σε Αγία Μαρίνα Καλάμου, στο Ντράφι Πεντέλης -όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική διαπιστώνεται- το σοβαρότερο πρόβλημα και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

Φωτιά έχει ξεσπάσει μεταξύ της θέσης Παπαχωράφι Παλλήνης και Ντραφιού. Εκεί επιχειρούν 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ανησυχία επικρατεί για το εργοστάσιο της Δωδώνης που υπάρχει στην περιοχή.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου καίει χαμηλή βλάστηση, καθώς και στην Αγία Μαρίνα Καλάμου.

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα. Επιχειρούν περίπου 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Μεγάλη Σπηλιά στη Νεάπολη Λακωνίας.

Η φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν έλαβε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό Βιγκλάφια, όμως οι πυροσβέστες την αντιμετώπισαν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε από χωματερή και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς δασική περιοχή.

Ξαφνικά, διασπάστηκε σε δυο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατάφεραν να το θέσουν υπό έλεγχο αμέσως οι πυροσβέστες.

Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού κάνουν τέσσερα αεροσκάφη. Στη περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.

Ένα ακόμη πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αγία Τριάδα, στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Επαφές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο κ. Πικραμμένος δήλωσε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κατάσταση με τις πυρκαγιές βρίσκεται εκτός ελέγχου, θα πρέπει να αναζητηθεί συνδρομή από χώρες της ΕΕ σε πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο κ. Οικονόμου είχε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί με την πυρκαγιά στην περιοχή της Κερατέας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στους κκ Βορίδη και Μιχελάκη να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε και με τοπικούς φορείς.

Ο Κώστας Ήσυχος μέλος Πολιτικής Γραμματείας Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής– Εθνικής Άμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ, για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Α. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρει: «Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν με ιδιαίτερη ένταση και η πυροσβέστες μας καλούνται, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και χωρίς την απαραίτητη σύνθεση, να δώσουν όλο τους τον εαυτό. Κάποιοι ολιγώρησαν και δεν υπάρχουν στην πληρότητα που επιβάλλεται τα πυροσβεστικά μέσα».

Στο «κόκκινο» για φωτιά την Κυριακή

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών και για αύριο, Κυριακή.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι:

  • Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
  • Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
  • Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
  • Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
  • Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
  • in.gr
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις