Απόλυτη ισοπαλία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυριανών εκλογών

Δημοσιεύθηκε στις: 16 Ιουνίου 2012, 13:50

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor

Οι αυριανές εκλογές στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα κρίνουν πολλά. Εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Αναλύσεις επί αναλύσεων δημοσιεύονται τα τελευταία 24ωρα. Μία απ΄ αυτές ανήκει στο αμερικανικό Τhink Τank Stratfor. Τα όσα υποστηρίζουν οι συντάκτες της έχουν ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την ανάλυση από το Stratfor:

•’Όποια κόμματα κι αν σχηματίσουν κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση των όρων “διάσωσης” της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

•Υπάρχει απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνεπώς ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι επίσης αναπόφευκτη.

Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας είναι οι περίπου 700.000 αναποφάσιστοι, όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ. Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το συγκεκριμένο 10% του εκλογικού σώματος ενδεχομένως να αποφασίσει ακόμα και την ίδια ημέρα για το τι θα ψηφίσει.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν οτι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν το αθροιστικά το 55-60%, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο για αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ το πιο ψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος εκτιμάται οτι θα κυμαίνεται κοντά στο 30%.

Στο πρώτο σενάριο, ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση τα κόμματα που καταλαμβάνουν την 1η, την 3η,την 4η θέση και την 8η θέση που συνολικά συγκεντρώνουν το 51% του εκλογικού Σώματος καταγράφοντας την αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας με 184 έδρες.

Στο δεύτερο σενάριο πιθανολογείται οτι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ του 1ου, του 3ου και του 4ου κόμματος που θα συγκεντρώνουν 180 έδρες και το 49,3% του εκλογικού Σώματος.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το 3ο σενάριο, κυβέρνηση υπο όρους σχηματίζουν το 1ο και το 4ο κόμμα με 154 έδρες αντιπροσωπεύοντας το 39% του εκλογικού Σώματος.

Τέλος, η τέταρτη εκδοχή των αποτελεσμάτων όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δείχνει σχηματισμό κυβέρνησης που μπορεί να έχει τη στήριξη 187 βουλευτών (1ο, 3ο, 4ο και 8ο κόμμα) εκπροσωπώντας το 52,1% του εκλογικού Σώματος.

(newsit.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ