ΑΡΘΡΑ

Αγρότη τώρα ξέρεις – ψήφο στο ΚΚΕ

Η συμφωνία με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε, δυσκολεύει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα στο να εξαγγείλουν τις συνήθεις ψεύτικες υποσχέσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ 2014-2020 θα οδηγήσει σε δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, σε μείωση της παραγωγής, στην συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, στο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Ενώ τα παραπάνω κόμματα του μονόδρομου της Ε.Ε και της ΚΑΠ,  φραστικά κόπτονται για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα δεν λένε κουβέντα τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες, πως θα καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας

-πολύ περισσότερο μπροστά στον ορατό κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας-  πως θα παραχθούν πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Λέγοντας ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα εννοούν τα φωτοβολταικά, τις αναδασώσεις, τα αρωματικά φυτά και άλλες τέτοιες δράσεις που σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν στην ανάπτυξη  της παραγωγής και κάλυψης των διατροφικών αναγκών.

Είναι ακριβώς οι πολιτικές των κομμάτων του μονόδρομου της Ε.Ε και της ΚΑΠ που οδήγησαν στο χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της ΚΑΠ με το κλείσιμο των 2 εργοστασίων ζάχαρης, στο ξεπούλημα όσων έμειναν, στην πώληση της ποσόστωσης και έτσι φτάνουμε να τρώμε εισαγόμενη ζάχαρη. Με την νέα ΚΑΠ η  βαμβακοκαλλιέργεια οδηγείται στην εξαφάνιση και θα ακολουθήσει την μοίρα της καπνοκαλλιέργειας και τευτλοκαλλιέργειας..

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την πολιτική τους οδήγησαν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα, στην φτώχια και την εξαθλίωση για αυτό και πήραν την απάντηση με την μείωση της δύναμης τους και στα χωριά.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν στον ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί αυταπάτες για τον ρόλο της ΚΑΠ, ότι μπορεί να γίνει φιλοαγροτική ενώ ξέρει πως η ΚΑΠ είναι το εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

 Στο προεκλογικό του πρόγραμμα μιλάει για ρύθμιση των χρεών ενώ ως τώρα έχουν γίνει 5 ρυθμίσεις και πάλι οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Προτείνει βραχυπρόθεσμα δάνεια, δηλαδή οι ήδη καταχρεωμένοι αγρότες να βάλουν ακόμη ένα δάνειο-θηλιά στο λαιμό τους. Πρότεινε έκδοση καλλιεργητικής κάρτας, δηλαδή μια πιστωτική κάρτα για να αγοράζουν οι αγρότες μέσα και εφόδια και να παίρνουν τα χρήματα κατευθείαν από τις επιδοτήσεις οι προμηθευτές, εξασφαλίζει δηλαδή τα χρήματα των προμηθευτών.

Στοιχείο της αφερεγγυότητας του είναι τα συνειδητά ψέματα που λέει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ανατροπή της ΚΑΠ. Πως θα παράγουμε ζάχαρη χωρίς σύγκρουση με την ΚΑΠ; Πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε κρέας και γάλα χωρίς σύγκρουση με τις ποσοστώσεις που ισχύουν; Πως θα μπει φραγμός στην εισαγωγή ομοειδών αγροτικών προϊόντων που οδηγεί στο να μένουν απούλητα ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές τα ελληνικά προϊόντα αν δεν συγκρουστεί με τις συμφωνίες της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου; Θα ολοκληρώσει την εκτροπή του Αχελώου, έργο που μπορεί να δώσει πνοή στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας με δεδομένη την αρνητική θέση του;

Το πρόβλημα όμως είναι και παραμένει η μείωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας με την εξευτελιστική τιμή πώλησης των προϊόντων, τα προϊόντα που μένουν απούλητα ή απλήρωτα, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής για την κερδοφορία των μονοπωλίων που πουλάνε τα μέσα και εφόδια, οι χαμηλές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και επιβάλλεται να αλλάξει ο νόμος λειτουργίας του  ώστε να εξασφαλίζει ουσιαστική κάλυψη και 100% αποζημιώσεις, τα κάθε είδους χαράτσια.

Οι αγρότες να μην  πέσουν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων, των ανώδυνων και εύκολων λύσεων που κάποιοι «σωτήρες» υπόσχονται. Χρειάζεται να αξιοποιήσουν την ίδια την εμπειρία τους και να δουν πως ότι κατακτήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέσω σκληρών, μαζικών και μαχητικών αγώνων, τίποτα δεν τους χαρίστηκε και οι διάφοροι «σωτήρες» τους οδήγησαν στην μείωση του εισοδήματος, στην υποβάθμιση της ζωής τους, στην ερήμωση των χωριών τους.

Το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές οι μικρομεσαίοι αγρότες τους γνωρίζουν καλά, συναντήθηκαν στους δρόμους της οργής, στα ηρωικά πολυήμερα μπλόκα, στην δράση για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι αναγκαιότητα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται με την φορολόγηση της γης, τα λογιστικά βιβλία στους αγρότες και την άγρια φορολογία τους, νέες αυξήσεις σε ΔΕΗ, πετρέλαιο, μέσα και εφόδια, χαράτσια, μειώσεις των συντάξεων, 100% συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και πολλά άλλα.

Ένα δυνατό ΚΚΕ στην βουλή και τον λαό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει την βαρβαρότητα που ζούμε. Θα συμβάλει καθοριστικά στην κοινή δράση των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού σαν βασική προϋπόθεση συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας,  Απαραίτητη συνεπώς είναι η οργάνωση, το δυνάμωμα, η μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΚΚΕ έχει σαφή πρόταση που μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας της χώρας μας και να οδηγήσει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά και υγιεινά προϊόντα, την παραγωγή πρώτων υλών για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόταση που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, την αποδέσμευση από την Ε.Ε με μονομερή διαγραφή του χρέους που δεν το δημιούργησαν τα λαϊκά στρώματα αλλά καλούνται να το πληρώσουν. Θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας, στην αξιοποίηση των παραγωγικών συνεταιρισμών της μικρομεσαίας αγροτιάς στους οποίους θα εξασφαλίζονται φτηνά μέσα και εφόδια, εγγειοβελτιωτικά έργα, επιστημονική στήριξη.  Θα πουλάνε την παραγωγή τους στο κράτος το οποίο θα την διαθέτει στον λαό και έτσι οι αγρότες θα έχουν ένα εξασφαλισμένο βιώσιμο εισόδημα χωρίς το άγχος διάθεσης της παραγωγής και των απλήρωτων προϊόντων και ο λαός ποιοτικά και φτηνά προϊόντα.

Ρίζος Μαρούδας

Υποψήφιος Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις