ΛΑΡΙΣΑ

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο μητροπολίτης Λάρισας

Συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο

«Ευχαριστούμε τον Άγιο Λαρίσης που εμπράκτως αγαπά τη Σιωνίτιδα Εκκλησία και την Αγία Γη και ποικιλοτρόπως στηρίζει την Αγιοταφική Αδελφότητα».

Μ’ αυτόν το συγκινητικό λόγο χαιρέτισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος τους Λαρισαίους προσκυνητές και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, κατά την επίσκεψή τους στο παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, από την Αίθουσα Θρόνου.

«Σας ευχαριστούμε, αγαπητέ αδελφέ κ. Ιγνάτιε, που έρχεσθε με πληθώρα ευλαβών Λαρισαίων προσκυνητών και με ειλικρινή ευλάβεια και αγάπη στα Πανάγια προσκυνήματα και μας ενθαρρύνετε πολύ στον καθημερινό μας αγώνα.

Προσπαθούμε να κρατούμε τα Ιερά Προσκυνήματα επανδρωμένα, να τα αναδεικνύουμε συνεχώς ως τόπους ευλογίας και αγιάσματος των πιστών κι εσείς μας ενισχύετε με τον εδώ ευλογημένο ερχομό σας. Σας παρακαλώ να προσεύχεσθε πολύ για το έργο της Αγιοταφικής Αδελφότητος. Εμείς εδώ είμαστε συγχρόνως φύλακες και λειτουργοί! Σας μεταφέρουμε τούτη την ώρα προς όλους τους Λαρισαίους την ευλογία του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου».

Στη συνέχεια, αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος την Αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, δια θερμών, συγκινητικών λόγων, αναφερθείς στη μεγάλη προσφορά ολοκλήρου της Αγιοταφικής Αδελφότητος στη Σιωνίτιδα Εκκλησία, το ένδοξο Γένος των Ελλήνων και την Ορθοδοξία γενικότερα.

Επίσης, το Μακαριώτατο προσφώνησε ο Ιεράρχης της Λαρισαϊκής Εκκλησίας κατά τη μεγάλη εορτή και πατριαρχική παρρησία, την ημέρα των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία ολοκλήρου της Αγιοταφικής Συνάξεως και ευχαριστώντας θερμώς τον Μακαριώτατο για την ύψιστη αυτή τιμή να συνεορτάσουν τους Αγίους και να παρακαθήσουν σε κοινή εόρτια τράπεζα, κατά τη λαμπρότατη αυτή ημέρα.

Οι Λαρισαίοι προσκυνητές κατά την προσκυνηματική «θεωρία» τους στα Πανάγια Προσκυνήματα,  συνοδευόμενοι υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του οποίου την αγάπη και το ενδιαφέρον καθημερινά απολάμβαναν αλλά και υπό αρίστων ξεναγών, είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν και να συμπροσευχηθούν στον Τάφο της Παναγίας μας στη Γεθσημανή, στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, σε όλα τα Προσκυνήματα της παλαιάς πόλης, στο Όρος των Ελαιών και στο Υπερώον, όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος και η Πεντηκοστή, στον Ιορδάνη ποταμό, στο ακριβές σημείο όπου βαπτίσθηκε ο Χριστός, μέσα στον οποίο είχαν την ευκαιρία να βαπτισθούν και οι ίδιοι, στο Μοναστήρι του Ζακχαίου, όπου σώζεται η συκομωρέα, στον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη, στο Σαραντάριο, όπου ανέβηκαν  με μεγάλο πόθο και προσκύνησαν τον άγιο εκείνο τόπο, όπου ο Κύριος ενήστευσε και προσευχήθηκε σαράντα ημέρες και νύχτες, το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στο Θαβώρ, την αγία πόλη της Ναζαρέτ, όπου συνέβη ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γενόμενοι δεκτοί με μεγάλη αγάπη και στοργή από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, το όμορφο Μοναστήρι της Κανά, στο οποίο ο Κύριος εθαυματούργησε με το θαύμα του κρασιού, στα Μοναστήρια της Τιβεριάδας, της Βηθανίας, του Τιμίου Σταυρού, των Ποιμένων, του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, του Αγίου Θεοδοσίου, καθώς και τη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου δέχθηκαν την αγάπη και τη θαλπωρή των ασκητών Αγιοσαββαϊτών Πατέρων καθώς και τις ευχαριστίες του Αγίου Γέροντος π. Ευδοκίμου, ο οποίος συνεχάρη το Σεβασμιώτατο και τους νέους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης για την έκδοση του θαυμασίου περιοδικού «Το Τάλαντο», που ως πνευματική δρόσος φθάνει στην έρημο του Αγίου Σάββα.

Ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές δεν έκρυψαν τη μεγάλη συγκίνηση και χαρά τους όταν αντίκρυσαν, αφ’ ενός  μεν επανδρωμένη τη δύσβατο και Ιστορική Μονή του Χοτζεβά με μια άριστη Αδελφότητα υπό την καθοδήγηση του λαμπρού Καθηγουμένου π. Κωνσταντίνου και αφ’ ετέρου όταν είδαν στη Σαμάρεια ολοκληρωμένο το θαυμάσιο μεγαλόπρεπο και περίλαμπρο Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στο φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια, με τη χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής και τα πανέμορφα ουρανομήκη κωδωνοστάσια, ένα έργο ασύλληπτο και μοναδικό που οφείλεται στο δραστήριο Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνο, ο οποίος μετά δακρύων ευχαριστούσε τον Πανάγαθο Θεό που τον αξίωσε ως άλλον Ιουστινιανό να δει ολοκληρωμένο το Ναό σ’ αυτή τη δύσκολη περιοχή.

Εκεί, στο φρέαρ του Ιακώβ, οι εκδρομείς είχαν τη θαυμαστή έκπληξη να συναντήσουν τη Λαρισαία Ευαγγελία Αλαούνε – Καφφέ και την πολυαγαπημένη της μητέρα Ελένη Καφφέ, παλαιά συνεργάτιδα του Σεβασμιωτάτου και της τοπικής Εκκλησίας και να ανταλλάξουν αφ’ ενός μεν αληθινό ασπασμό ειλικρινούς αγάπης, αφ’  ετέρου δε, να δεχθούν πλούσια κεράσματα των ευλαβών Λαρισαίων γυναικών, που μένουν μόνιμα στη Ραμάλα.

Όλοι οι προσκυνητές παίρνοντας την ευλογία των Παναγίων Προσκυνημάτων και κυρίως του Παναγίου και Ζωοποιού Τάφου, επέστρεψαν στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου, έμπλεοι πνευματικής χαράς και ιεράς συγκινήσεως εκ του Ιερού αυτού προσκυνήματός τους στην Αγία Γη, και εδόξαζαν τον Θεό που τους αξίωσε να εκπληρώσουν αυτόν τον βαθύ και υψηλό πόθο της καρδίας τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις