ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δραματική η μείωση της κατανάλωσης στα σχολικά κυλικεία

Μείωση των ενοικίων ζήτησαν οι μισθωτές των κυλικείων της Μαγνησίας

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μισθωτές κυλικείων στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς λόγω της δραματικής μείωσης στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στη μέση ελληνική οικογένεια συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σ. Μπαρτζιώκα με το προεδρείο του Συλλόγου Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Μαγνησίας.

Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, ήλθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες προσπάθησαν να ξεπεράσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς με ιδιαίτερο χειρισμό, όπως περιπτώσεις μαθητών που έφθασαν στα όρια του υποσιτισμού αφού δεν διέθεταν χαρτζιλίκι ούτε για ένα κουλούρι! Η μείωση της αγοραστικής κίνησης και η πτώση του τζίρου έχει οδηγήσει πολλούς μισθωτές κυλικείων σε οριακό σημείο, ακόμη και στο κλείσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου δέχθηκαν αιτήματα για μειώσεις των μισθωμάτων, αλλά δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο να γίνει κάτι τέτοιο. Μετά από πιέσεις των Σχολικών Επιτροπών ανά την Ελλάδα, αλλά και πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων, δόθηκε η δυνατότητα από το Νόμο, καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του Ν. 4071/2012, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, μπορεί να επιτρέπεται η μείωση του ύψους των μισθωμάτων με συμβάσεις που έχουν συναφθεί έως την 1η Ιουνίου 2010, κατόπιν σχετικής αίτησης των μισθωτών. Η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του μισθώματος που καταβάλλεται και η διάρκεια αυτής δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στις Σχολικές Επιτροπές να προτείνουν μείωση μισθώματος σύμφωνα με το Νόμο και ο Δήμος Βόλου προχώρησε στη μείωση των μισθωμάτων κατά 20% αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο του 2011, έπειτα από ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ. Σχολικών Επιτροπών.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τόνισε όμως ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κυλικειάρχες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν το μίσθωμα στη Σχολική Επιτροπή, καθώς αυτά είναι χρήματα για την ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

«Με τη νέα σχολική χρονιά, η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να στηρίξει τους μισθωτές σχολικών κυλικείων που βιώνουν από κοντά τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών των μαθητών», τόνισε η κ. Μπαρτζιώκα και ζήτησε από τους μισθωτές να λάβουν με τη σειρά τους πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα, όπως να χαμηλώσουν τις τιμές στα καταναλωτικά είδη, να έχουν ενιαίο τιμοκατάλογο ή να κάνουν συνδυασμένες προσφορές σε ειδικές τιμές (π.χ. 1 τυρόπιτα + 1 νερό ή τυρόπιτα + χυμό, κ.τ.λ.).

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα « Δωρεάν σίτιση για παιδιά στο σχολείο» και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία», τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα σταλεί έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την ανάγκη διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση μαθητών.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης κοινωνικών και άλλων φορέων ή ακόμη και μεμονωμένων πολιτών, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη σίτιση των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις