ΛΑΡΙΣΑ

250.851 Λαρισαίοι στις κάλπες στην Κυριακή

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη Λάρισα.

Συνολικά οι εκλογείς του Νομού Λάρισας είναι 250.851 και αντίστοιχα του Δήμου Λαρισαίων είναι 106.159.

Τα εκλογικά τμήματα στο Δήμο Λαρισαίων είναι 195 ( 166 στην πόλη της Λάρισας και 6 τμήματα ετεροδημοτών)

Ετεροδημότες του Ν. Λάρισας που θα ψηφίσουν υποψήφιους του Ν. Λάρισας, αλλά θα ψηφίσουν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, είναι συνολικά : 1.267.

Λαρισαίους υποψήφιους θα ψηφίσουν και στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, κρατούμενοι φυλακών κ.α. είναι συνολικά: 832.

Στη Λάρισα σε 6 τμήματα ετεροδημοτών θα ψηφίσουν υποψηφίους άλλων εκλογικών περιφερειών και είναι συνολικά : 768.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ελογικές Περιφέρειες- Εκλογικά διαμερίσματα.

Κάθε Δήμος, ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα που το καθένα έχει από 5.000 έως 15.000 εκλογείς.

Για τους Καλλικράτειους Δήμους, κάθε Δημοτική ή τοπική κοινότητα αντιστοιχεί σ’ ένα εκλογικό διαμέρισμα, άσχετα από τον πληθυσμό του.

Ο Δήμος Λαρισαίων περιλαμβάνει 6 Εκλογικές Περιφέρειες και 21 Εκλογικά Διαμερίσματα.

2. Τι σχέση έχει το εκλογικό διαμέρισμα με το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω;

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για τις εκλογές 2012, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.

3. Δικαίωμα ψήφου.

Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες

που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους

εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν (άρθρα 4 παρ.1 και 6 παρ.1 του π.δ.26/2012).

4. Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.

Επισκεφτείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας (17.6.2012).

  • Δημοτολόγιο στο ισόγείο του Δημαρχείου τηλ. 2410-257848,
  • 1ο Κ.Ε.Π του Δήμου Λαρισαίων (Ι. Δραγούμη & Σκ. Σούτσου). τηλ. 2413-500021 έως 028
  • Στο ισόγειο του Δημαρχείου (κυρία είσοδος) στα τηλ. 2413-500306, 308.
  • Στις 20 τηλεφωνικές γραμμές του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμούς 213-1361500 και 213-1364500 που θα είναι ανοιχτές από 08:00π.μ. έως 21:00 μ.μ.
  • Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr

5. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης….

    Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ….

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

6. Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πως θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

7. Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την έγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

8. Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

9.Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 το πρωί και θα λήξει στις 19:00 το απόγευμα.

Όταν περάσει η ορισμένη ώρα (19:00) για τη λήξη της ψηφοφορίας η εφορευτική επιτροπή μπορεί να την παρατείνει το πολύ δύο ώρες, μόνο εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία εκλογέων, που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου γίνονται με την διαδικασία της λίστας άρα δεν θα υπάρξει σταυροδοσία των υποψηφίων.

Αν εκ παραδρομής ένα ψηφοδέλτιο έχει σταυρό, δεν είναι άκυρο, αλλά υπολογίζεται υπέρ του κόμματος

10. Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία ;

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος ηλικίας τους και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας.

11. Πως ψηφίζουν οι ετεροδημότες ;

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Στη Λάρισα έχουν συσταθεί 6 τμήματα ετεροδημοτών.

12. Τι προβλέπεται για εκλογείς που χρήζουν βοήθειας ;

Οι εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα π.χ. ασθενείς, ανάπηροι, έγκυοι, υπερήλικες κ.λ.π. ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Για το σκοπό αυτό φροντίζει ο δικαστικός εκπρόσωπος ή μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

13. Πως ψηφίζουν στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και αστυνομικοί ;

Οι εκλογείς που υπηρετούν στις Ένοπλες δυνάμεις, την Ε Λ Α Σ, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα , είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν.

14. Αν αντιληφθούμε κάποια παράβαση του εκλογικού νόμου στη διάρκεια τη ψηφοφορίας τι μπορούμε να κάνουμε ;

Κάθε εκλογέας, έχει το δικαίωμα να υποβάλει γραπτή ένσταση στην εφορευτική επιτροπή, για παράβαση του εκλογικού νόμου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μέσα ή έξω από το εκλογικό τμήμα.

Η υποβολή ένστασης δεν διακόπτει την ψηφοφορία και για την τύχη της αποφασίζει η εφορευτική επιτροπή αιτιολογημένα και αφού τελειώσει η ψηφοφορία.

15. Χορηγείται ειδική άδεια για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος;

Από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012 και της παρ. 1 του άρθρου 50 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) προκύπτει ότι, στους τακτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις